Zgjedhjet në Britani goditen nga pretendimet për ndërhyrje ruse

Partia Konservatore dhe ajo Laburist kanë shkëmbyer akuza ditëve të fundit lidhur me pretendimet për ndërhyrjet ruse në politikën e Britanisë pasi përgatitjet për zgjedhjet e përgjithshme të vendit hyjnë në javën e fundit, shkruan Anadolu Agency (AA).

Partia Laburiste kryesore e qendrës së majtë të opozitës ka përdorur një dokument tregtar midis Britanisë dhe SHBA-së si dëshmi se Partia Konservatore e së djathtës qendrore në pushtet synon të privatizojë Shërbimin Kombëtar të Shëndetit (NHS) pas Brexit-it. 

Dokumenti kishte një rol të rëndësishëm në përpjekjet zgjedhore të Laburistëve pasi ishte partia që krijoi NHS-në dhe mbështeti nacionalizimin e shërbimeve kryesore të rëndësishme. Konservatorët kanë mohuar se kanë ndërmend të shesin NHS-në. 

Megjithatë, të premten, faqja e mediave sociale “Reddit” tha se dokumenti, i cili u zbulua në faqen e tyre të internetit, dukej se ishte i lidhur me një operacion dezinformimi rus. 

Uebfaqja tha se mënyra se si u promovua postimi, pasqyroi fushatat e mëparshme si në “Reddit” ashtu edhe në Facebook nga operativët rusë. 

Laburistët dhe Rusia 

“Llogaritë e dyshimta në Reddit na u raportuan së fundmi, së bashku me indikatorët e zbatimit të ligjit, dhe ne ishim në gjendje të konfirmonim se ata vërtet treguan një model të bashkërendimit”, tha Reddit në një deklaratë. 

“Ne kemi hetuar këtë llogari dhe llogaritë e lidhura me të, dhe sot besojmë se kjo ishte pjesë e një fushate që ishte raportuar se buron nga Rusia”, thuhet në deklaratë. 

Ata thanë se kanë ndaluar 61 llogari për t’u mbrojtur nga “manipulimi i votave dhe keqpërdorimi i platformës”. 

Udhëheqësi Laburist, Jeremy Corbyn, të shtunën deklaroi se “kjo është një marrëzi”.

“Kjo është një gjendje kaq e avancuar e teorive komplotiste mjaft të vonuara nga kryeministri. Kur ne publikuam dokumentet, në asnjë fazë kryeministri ose dikush nuk mohoi që ato dokumente ishin të vërteta, mohuan argumentet që ne paraqitëm. Ne i morëm ato dokumente. Ne besuam që ato dokumente ishin të sakta dhe askush deri dje nuk mohoi saktësinë e atyre dokumenteve”, tha ai.

“Kryeministri duhet të jap përgjigje, të cilën ai nuk pranon të bëjë, në lidhje me donacionet ruse për partinë Tory ose raportin mbi të cilin është ulur rreth ndërhyrjes ruse në politikën britanike”, shtoi ai.

Lidhur me burimin e dokumenteve, Boris Johnson, udhëheqësi i Konservatorëve dhe kryeministër në detyrë, tha “Unë mendoj se duhet të shkojmë në thelbin e kësaj”.

Konservatorët dhe Rusia

Ky është skandali i dytë i zgjedhjeve i lidhur me Rusinë. I pari përfshin konservatorët, të cilët refuzuan të publikojnë një raport të kompletuar nga komiteti i inteligjencës dhe sigurisë së parlamentit për ndërhyrjen e mundshme ruse në referendumin e Brexit-it dhe politikën e Britanisë para zgjedhjeve.

Më 4 nëntor, “Downing Street” tha se refuzon publikimin e dosjes 50-faqeshe, ku përmendet se “ka raporte të proceseve të tilla si kjo të cilat duhet të shqyrtohen para se të publikohen”.

Kryetari i Komitetit të Inteligjencës dhe Sigurisë, Dominic Grieve, kundërshtoi vendimin.

“Ne e dimë dhe unë mendoj se është pranuar gjerësisht, se rusët kanë kërkuar të ndërhyjnë në proceset demokratike të vendeve të tjera në të kaluarën. Protokollet janë mjaft të qarta. Nëse kryeministri ka një arsye të mirë për të parandaluar publikimin, ai duhet t’i shpjegojë komitetit se çka është, dhe ta bëjë atë brenda 10 ditëve nga marrja e raportit. Nëse jo, ai duhet të publikohet”, tha ai. 

Në mediat lokale është raportuar se agjencitë e inteligjencës kishin miratuar tashmë dokumentin për publikim dhe se drafti i fundit iu dërgua kryeministrit më 17 tetor, duke i mundësuar atij një kohë për të aprovuar publikimin. 

“Ne jemi po aq spektatorë sa edhe ju. Të gjitha redaktimet e nevojshme janë bërë dhe asnjë çështje e minutës së fundit nuk është parë. Ne nuk kemi asnjë kundërshtim që raporti të publikohet tani”, tha një burim anonim i sigurisë për një media lokale. 

Kundërshtarët e Konservatorëve pretendojnë se dosja ka informacione për rusët e pasur donatorë të partisë, por Konservatorët kanë thënë se këto donacione tashmë janë publike dhe individët e përfshirë u verifikuan. 

“Ajo tregon, kam frikë, dyshimin për qeverinë dhe motivet e saj”, tha David Anderson, një ekspert i sigurisë dhe anëtar i dhomës së sipërme të parlamentit britanik. 

Qytetarët me të drejtë vote në Britani të Madhe do të dalin në votime më 12 dhjetor.