​Keni nyje të bardha “kokëfortë”?

A keni parë ndonjëherë në pasqyrë dhe keni vënë re gunga të vogla të bardha në lëkurën tuaj? A u tunduat t’i shtrydhni ato?

Dhe kur e bëtë, ata nuk reaguan, të paktën jo ashtu siç reagon puçrra. Kjo ndodh sepse ato nuk janë puçrra. Këto acarime të vogla të lëkurës quhen gunga, nuk shkaktojnë kruajtje ose dhimbje, por për disa mund të jenë shkak i shqetësimit.

Ivana Manola, një specialiste kroate e dermatologjisë dhe venerologjisë në Poliklinikën Manola thotë se gungat epidermoide janë të mbushura me keratinë dhe klasifikohen në parësore, dytësore dhe të tjera.

Gunga primare formohet në lëkurë të shëndetshme me ngjyrë të verdhë-të bardhë. Zakonisht gjenden në faqe, rreth syve, përgjatë vrimave të hundës dhe në ballë. Ato shpesh shihen te foshnjat, por mund të ndodhin në të gjitha grup-moshat.

Gunga sekondare ndodh pas traumave të vogla ose të mëdha të lëkurës, të tilla si dermabrasion, peeling kimik, djegie, rrezatim ose atrofi të lëkurës për shkak të përdorimit afatgjatë të kortikosteroideve.

Grupi i “të tjerëve” përfshin gunga shpërthyese dhe të shumëfishta që mund të ndodhin spontanisht, të trashëgueshme.

Sindroma të rralla të shkaktuara gjenetikisht, në të cilat gungat shihen më shpesh;

-Karcinoma e pashmangshme e qelizave bazale të sindromës së lëkurës – një sëmundje e trashëguar e karakterizuar nga shfaqja e karcinomave të shumëfishtë të qelizave bazale në një moshë të re, dhëmbëzime të cekëta në pëllëmbët dhe shputat dhe ndryshimet sistemike dhe kockore.

-Pachyonychia congenita – një çrregullim i trashëguar i karakterizuar nga thonjtë e trashë dhe të deformuar.

-Sindroma Gardner – në të cilën kanceri i zorrës së trashë mund të zhvillohet me kalimin e kohës.

-Sindroma Bazex-Dupré-Christol-një çrregullim i trashëguar që ndikon në rritjen dhe djersitjen e flokëve.

Për më tepër, sipas Manola, përbërës të caktuar në kozmetikë mund të stimulojnë formimin e gungave. Nëse lëkura është e prirë për gunga të tilla, rekomandohet të shmangni vajrat minerale (parafinë, vajguri, vazelinë) dhe lanolin.

Te foshnjat, ato zakonisht ndodhin spontanisht (pa terapi) dhe zhduken brenda pak javësh.

Te të rriturit, ato mund të hiqen përmes rrugës kirurgjike, laser, peeling kimik dhe krimoterapisë.

Mundohuni t’i hiqni ato në mënyrë natyrale

Ju mund të përpiqeni të hiqni këto gunga të bezdisshme, me disa ilaçe dhe përgatitje shtëpiake, dhe në disa mënyra, dhe Healthline rendit deri në katër prej tyre:

Pastroni lëkurën dhe eksfoloni: Zakonisht cistet shfaqen nën sy për shkak të keratinës së tepërt. Duke eksfoluar butësisht zonën me një leckë të ngrohtë, ju mund të hiqni qafe qelizat e vdekura të lëkurës dhe të ndihmoni tërheqjen e keratinës së bllokuar në sipërfaqe.

Pastrimi i fytyrës: Kalimi i një sasie të caktuar kohe në banjë me derën e mbyllur dhe një dush të nxehtë krijon një trajtim të lehtë të fytyrës me avull në shtëpi.

Ujë trëndafili ose mjaltë manuka: Pak ujë trëndafili ose një maskë me mjaltë manuka do të bëjnë mrekulli për fytyrën tuaj. Studime të ndryshme rendisin efektet dhe vetitë e tyre antiinflamatore dhe patjetër që duhet t’i provoni.

Shmangni shtrydhjen. Lënia e cisteve vetëm i ndihmon ato që të shërohen më shpejt. Nëse i irritoni deri në pikën që të skuqen, ekziston mundësia e infeksioneve të ndryshme dhe ka më shumë gjasa të mbeten në formë vrage.