​Laboratorët po zhvillojnë sprej hunde kundër COVID

Të paktën nëntë laboratorë dhe kompani në të gjithë botën po zhvillojnë aktualisht vaksina kundër COVID-it, të cilat jepen në formën e sprejit për hundë, në vend të injeksioneve, sipas të dhënave të fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Përveçse janë më pak të pakëndshme se goditja e gjilpërës, këto vaksina mund të jenë më efektive se injeksionet në ndalimin e koronavirusit ku fillimisht hyn në trup dhe parandalimin e virusit të shumohet në hundë dhe fyt, vaksinat e hundës mund të jenë më të mira në parandalimin e virusit. nga transmetimi nga personi në person. Kjo është veçanërisht e rëndësishme duke pasur parasysh përhapjen e variantit omicron.

Shumica e këtyre vaksinave janë në fazat e hershme ose të mesme të testimit, kështu që nuk është e qartë se kur dhe nëse do të jepen. Një kompani hoqi dorë nga vaksina me spërkatje. Megjithatë, shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara, Kinë, Kubë, Iran dhe vende të tjera po punojnë shumë për këtë zhvillim.

Ndërsa vaksinat ekzistuese kundër COVID ishin të shkëlqyera në përgatitjen e përgjigjes sonë imune, ato kishin një “njollë të verbër” të madhe – hundën, fytin dhe membranat e tjera mukoze ku pjesa e brendshme e trupit tonë bie në kontakt me botën e jashtme.

Membranat mukoze – membranat mukoze – përmbajnë lloje të ndryshme të antitrupave nga ato që qarkullojnë në gjakun tonë. Vaksinat që injektohen në dorë arrijnë vetëm në gjak dhe nuk mund të bëhet shumë për të prodhuar antitrupa mukozale.

“Meqenëse e keni mësuar sistemin tuaj imunitar se si të njohë virusin në muskujt tuaj, sistemi juaj imunitar nuk e di se ai gjithashtu duhet të mbrojë mukozën tuaj”, tha Ben Tenover, një profesor i imunologjisë në Universitetin e Nju Jorkut.

Vaksinat kanë për detyrë të luftojnë virusin në pikën e parë të kontaktit. “Ju jeni gati për një virus sepse keni imunitet aty ku keni nevojë”, shpjegon Michael Diamond, profesor i imunologjisë në Universitetin e Uashingtonit në St. Diamond dhe kolegët e tij zhvilluan një vaksinë kundër spërkatjes së COVID dhe ia shitën licencën kompanisë farmaceutike indiane Barat Bajotek. Kompania duhet të fillojë fazën përfundimtare të provave klinike në shkallë të gjerë, të cilat janë të nevojshme për miratimin rregullator.

Fakti që vaksinat e dhëna me injeksion nuk prodhojnë imunitet të mjaftueshëm të mukozës mund të ndihmojë në shpjegimin se pse infeksionet me omikron tek njerëzit që janë vaksinuar janë të zakonshme, por zakonisht jo serioze.

“Ne kemi shumë pak imunitet në traktin e sipërm respirator, kjo është arsyeja pse njerëzit që infektohen shpesh kanë simptoma në traktin e sipërm respirator, duke përfshirë kollën, dhimbjen e fytit, rrjedhjen e hundës ose kongjestion”, thotë Diamond.

“Megjithatë, shumica dërmuese e njerëzve nuk sëmuren rëndë, sepse ata ende kanë një nivel sistemik të mbrojtjes,” thotë ai.

Për sa kohë që virusi është në hundë ose në fyt, ne mund ta përhapim lehtësisht, edhe nëse nuk e dimë se jemi të infektuar. Ky është një problem i madh me Covid 19. Një vaksinë efektive me spërkatje mund të jetë zgjidhja, thotë Ursula Buchholz, drejtuese e departamentit të virusit ARN në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive (NIAID).

“Ekziston rreziku që edhe individët që nuk shfaqin simptoma të përhapin virusin nëse mbrojtja nuk është mjaft e mirë,” tha ajo.

Buchholz dhe kolegët po zhvillojnë një vaksinë me sprej antiCOVID, e destinuar veçanërisht për fëmijët. Në testimin e kafshëve, ishte më efektiv se injeksionet në ndalimin e virusit. Vaksina është në fazat e hershme të provave klinike dhe Buchholz nuk donte të spekulonte se sa do të zgjasin provat.

Nga ana tjetër, vaksina sprej e zhvilluar nga kompania farmaceutike Altimjun prodhoi një përgjigje më të dobët të sistemit imunitar sesa vaksinat tashmë në treg. Kompania hoqi dorë nga prodhimi i saj qershorin e kaluar.

Të tjerë i shohin vaksinat si një mënyrë premtuese për të dhënë doza përforcuese, pjesërisht pasi rreth gjysma e popullsisë së botës tashmë është vaksinuar, por ajo ka nevojë për përforcues për të vazhduar me variantet e reja.

Gjithashtu, në këtë fazë të pandemisë, është shumë më e vështirë të gjesh njerëz që nuk janë vaksinuar ose infektuar tashmë dhe që janë gati të marrin pjesë në testimin e vaksinës. “Njerëzit që janë gati të vaksinohen, ndoshta tashmë janë vaksinuar”, thotë Diamond. “Ata që nuk janë gati nuk do të duan të jenë pjesë e asnjë testimi. Dhe këtu lind problemi”, përfundoi ai.