​Mpiksja e gjakut: Shenja treguese në lëkurën, gjoksin dhe këmbët tuaja

Çdo gjë që pengon gjakun tuaj të rrjedhë normalisht mund të shkaktojë mpiksje gjaku.

Një mpiksje gjaku, ose tromb, mund të lëvizë nëpër qarkullimin e gjakut derisa të ngecë në një rrugë të ngushtë dhe ndonjëherë mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet shpejt.

Tromboza e venave të thella (DVT) është një gjendje mjekësore që ndodh kur një mpiksje gjaku formohet në një venë të thellë, zakonisht në këmbë.

Spitali Johns Hopkins thotë se mund të keni simptoma të trombozës së venave të thella nëse vëreni dhimbje në këmbën e prekur, ënjtje në këmbë ose dhimbje, butësi ose skuqje në këmbë.

Ju gjithashtu mund të vëreni skuqje ose zbardhje të lëkurës. Ai shton se simptomat më të zakonshme për emboli pulmonare janë dhimbja në gjoks dhe kolla.

Stop the Clot, faqja shëndetësore, thotë se ka disa simptoma të mpiksjes së gjakut në këmbë ose krah. Këto përfshijnë ënjtje, dhimbje ose ndjeshmëri që nuk shkaktohet nga lëndimi, lëkurë që është e ngrohtë në prekje dhe skuqje ose çngjyrosje të lëkurës.

“Nëse mund t’i dalloni këto shenja dhe simptoma, mund të shpëtoni jetën tuaj ose jetën e një miku ose një anëtari të familjes,” tha Stop the Clot.

Ka gjithashtu disa shenja të një mpiksje gjaku në fjalimin tuaj, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Këto shenja përfshijnë “probleme në të folur ose të kuptuarit e të folurit, që sugjeron një goditje të mundshme”.

Nëse diagnostikohet DVT, trajtimi kryesor është tableta e një ilaçi antikoagulant, si warfarina dhe rivaroxaban. Ju ndoshta do t’i merrni tabletat për të paktën tre muaj.

Nëse jeni shtatzënë ose sapo keni lindur një fëmijë, rreziku juaj është më i lartë.

Në mënyrë të ngjashme, nëse keni një gjendje inflamatore si sëmundja e Crohn ose artriti reumatoid, kjo mund të rrisë rrezikun e mpiksjes.

Ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të reduktuar rrezikun. Për shembull, NHS thotë se duhet të pini shumë ujë për të shmangur dehidratimin, pasi ka më shumë gjasa të merrni mpiksje nëse jeni të dehidratuar.

Udhëzuesi NHS Eatwell rekomandon që të gjithë të pinë nga gjashtë deri në tetë gota ose gota lëngje çdo ditë.

Vlerësohet se çdo vit mpiksjet fatale të gjakut shkaktojnë më shumë se 25.000 vdekje në Britani të Madhe.

Mpiksjet e gjakut janë të rralla te njerëzit e rinj dhe të shëndetshëm, sipas NHS, megjithëse çdokush mund t’i marrë ato.

Përveç DVT, një tjetër shkak i një emboli pulmonare përfshin operacionin e fundit; kjo përfshin kalimin e një periudhe të gjatë kohore në pushim në shtrat.

Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë pirjen e duhanit dhe mbipeshën dhe, më rrallë, trajtimet e kancerit mund të rrisin pak rrezikun e një mpiksje gjaku.

Megjithatë, deri në 30 për qind të rasteve, mund të mos ketë një shkak të njohur, i cili do të diagnostikohet si një emboli pulmonare “e paprovokuar”.

Minimizimi i rrezikut të mpiksjes së gjakut mund të arrihet gjithashtu përmes periudhave të rregullta të stërvitjes dhe mos qëndrimit të palëvizshëm për një periudhë të gjatë kohore.