​Omega-3 acidet yndyrore që nuk prodhohen nga trupi i njeriut

Omega-3 janë të ashtuquajturat acide yndyrore thelbësore, sepse trupi i njeriut nuk është në gjendje t’i prodhojë ato dhe për këtë arsye duhet të futet nga jashtë, me ushqim ose me shtesa.

Acidi alfa linolenik (ALA), acidi eicosapentaenoic (EPA) dhe acidi dokosaheksaenoik (DHA) kanë disa funksione të njohura.

ALA ndihmon në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit në gjak, DHA ndihmon në ruajtjen e funksionit normal të trurit dhe, nëse merret nga nëna, kontribuon në zhvillimin normal të trurit dhe syve të fetusit dhe foshnjës që ushqehet me gji, ndërsa EPA dhe DHA janë të rëndësishme për funksionimin e duhur të zemrës.

Në cilat ushqime gjenden këto lëndë ushqyese të rëndësishme?

Burimi kryesor i DHA dhe EPA është vaji i mëlçisë së peshkut, përveç peshkut vajor si sardele, salmon, troftë, ton dhe alga deti.

Ushqimet më të pasura me ALA janë arrat, farat e sojës, bajamet, lajthitë dhe vajrat e tyre dhe perimet me gjethe jeshile. Farat dhe vajrat, përveç omega-3, përmbajnë edhe shumë kalori, prandaj duhen konsumuar në mënyrë të moderuar.

Disa kushte, të tilla si alkoolizmi dhe kequshqyerja e proteinave, mund të çojnë në mungesë të omega-3, kështu që ju mund të merrni një shtesë, nën mbikëqyrje mjekësore.

Sidoqoftë, duhet theksuar se mungesa e omega-3 është mjaft e vështirë për t’u vlerësuar, pasi nuk manifestohet me simptoma të veçanta.