​Sa kohë i duhet trurit të shërohet pas një nate pa gjumë?

Nëse mendoni se pas një nate pa gjumë do të jeni në gjendje të shëroheni ditën tjetër, nëse shkoni në shtrat në kohë, e keni gabim. Shumë më tepër nevojitet për rimëkëmbjen e trurit.

Mungesa e gjumit kërcënon si shëndetin fizik ashtu edhe atë mendor, dhe statistikat tregojnë se 45 për qind e popullsisë së botës vuan nga probleme të lidhura me gjumin.

Një studim i ri tregon se njerëzit që flinin 30 për qind më pak se sa kishin nevojë, nuk e rikuperuan plotësisht funksionin e tyre njohës edhe pas shtatë net gjumi të mirë.

Edhe pse studimi u krye në një numër të vogël pjesëmarrësish, ekspertët e gjumit pajtohen me gjetjet e tij.

“Studimi tregoi se ka gjëra si kujtesa dhe shpejtësia e përpunimit të të dhënave mendore që nuk do të rikthehen aq shpejt,” tha specialisti i gjumit Ray Dasgupta.

Ekspertët e gjumit thonë se trurit i duhet një cikël gjumi i vazhdueshëm për të mësuar aftësi të reja, për të krijuar kujtime të reja dhe për të rikuperuar mendjen dhe trupin pas një dite pune.