​Simptomat e kolesterolit të lartë: E vetmja mënyrë për të treguar nëse niveli juaj është i rrezikshëm

Kolesteroli i lartë është praktikisht pa simptoma, kështu që ju duhet të mbani një sy në nivelet tuaja për të treguar nëse janë shumë të larta. Ja si të matni kolesterolin.

Kolesteroli i lartë është një lajm i keq për shëndetin tuaj dhe mund të çojë në sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe sëmundje të tjera. Nuk ka simptoma që tregojnë se kolesteroli juaj është i lartë, kështu që ju duhet të kërkoni informacionin.

Deborah Lee nga Fox Online Pharmacy për të zbuluar mënyrën e vetme për të treguar nëse niveli juaj i kolesterolit është i rrezikshëm.

Kolesteroli i lartë është kur ju keni shumë një substancë yndyrore të quajtur kolesterol në gjakun tuaj, e shkaktuar kryesisht nga ngrënia e ushqimeve me yndyrë, mos stërvitja mjaftueshëm, mbipesha dhe pirja e alkoolit.

Ju nuk do ta dinit që nivelet tuaja të kolesterolit janë shumë të larta nëse nuk bëni një test gjaku për kolesterolin.

Nivelet e ngritura të kolesterolit nuk shkaktojnë simptoma derisa arteriet tuaja të jenë aq të mbuluara sa të përfundoni me angjinë, sulm në zemër ose goditje në tru.

Fondacioni Britanik i Zemrës (BHF) rekomandon që të gjithë të rriturit të bëjnë një kontroll të kolesterolit në çdo moshë, edhe nëse ndihen plotësisht mirë.

Duhet të përsëritet çdo pesë vjet – ose më shpesh nëse testi ishte jonormal.

Megjithëse testimi i grup-moshës mbi 40-vjeç mund të duket prioritet, Lee thotë për mediumin britanik Express se është e rëndësishme të testohen të rinjtë.

Ajo shpjegoi: “Një në 250 e popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar do të ketë hiperkolesterolemi familjare (FH) – një gjendje gjenetike që rezulton në nivele të larta të kolesterolit (zakonisht rritje të kolesterolit LDL).

“Kjo duhet të diagnostikohet në një moshë të re dhe të trajtohet siç duhet për t’ju ndaluar të zhvilloni sëmundje të zemrës në një moshë të re. Nëse keni të afërm të afërt që kanë pasur sëmundje të zemrës në moshë të re, kjo duhet t’ju paralajmërojë për të bërë një kontroll mjekësor dhe një test kolesteroli, sepse një histori e ngushtë familjare është një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjet e zemrës,” tha Lee.

Ekzistojnë dy mënyra për të bërë një test gjaku për kolesterolin – nga krahu ose nga gishti.

Nëse ju merrni gjak nga krahu me një gjilpërë, ai dërgohet në një laborator për të kontrolluar nivelin tuaj të kolesterolit dhe ju duhet të merrni rezultatin brenda disa ditësh.

Mund t’ju kërkohet të mos hani asgjë deri në 12 orë para testit, por kjo nuk është gjithmonë e nevojshme

Nëse bëni një test me shpim gishti, i cili është protokolli për Kontrollin Shëndetësor të NHS mbi të 40-tat, kjo mund të dallojë gjithashtu shenjat e hershme të sëmundjeve të zemrës dhe diabetit.

Nëse ju thuhet se kolesteroli juaj është rritur, kjo do të thotë se disa nga këto parametra janë jonormale.

Testi i kolesterolit në gjak mat nivelet tuaja të kolesterolit total, kolesterolit LDL, kolesterolit HDL dhe raportit të kolesterolit total ndaj HDL.

Kolesteroli juaj total duhet të jetë 5 mmol/L ose më pak për të rriturit e shëndetshëm ose 4 mmol/L ose më pak për ata me rrezik të lartë.

Më konkretisht, kolesteroli juaj LDL duhet të jetë 3 mmol/L ose më pak për të rriturit e shëndetshëm dhe 2 mmol/L ose më pak për ata me rrezik të lartë, dhe kolesteroli juaj HDL duhet të jetë mbi 1 mmol/L.

Raporti juaj total i kolesterolit ndaj HDL duhet të jetë < 4.

Nëse keni të lartë Kolesteroli, një mjek ose infermiere do t’ju flasë se si mund ta ulni atë. Kjo mund të përfshijë gjëra të tilla si ndryshimi i dietës suaj ose marrja e ilaçeve.

Sipas NHS, ata gjithashtu mund të përcaktojnë rrezikun tuaj për të pasur një atak në zemër ose goditje në tru në 10 vjetët e ardhshëm.

Ata mund ta bëjnë këtë duke përdorur:

-nivelet e kolesterolit

-presionin e gjakut

-gjatësia dhe pesha

-mosha, gjinia dhe përkatësia etnike

Mos u frikësoni, ulja e kolesterolit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut për të pasur një atak në zemër ose goditje në tru.