3000 pedofilë kanë shërbyer në Kishën Katolike Franceze që nga vitet 1950, zbulon raporti

Një hetim në Kishën Katolike Franceze ka nxjerrë në dritë zbulime tronditëse në lidhje me abuzimin seksual të fëmijëve.

Një komision i pavarur që drejtoi hetimin thotë se 2.900-3.200 pedofilë kanë mbajtur pozicione brenda kishës që nga vitet 1950.

Një raport nga komisioni që hetoi arkivat e kishës, gjykatës dhe policisë, si dhe intervistat me dëshmitarët do të publikohet të martën, por detajet u zbuluan më parë.

“Është e dhimbshme për shkak të asaj që pësuan viktimat. Sa i përket abuzuesve, kam turp, jam i skandalizuar, nuk mund ta kuptoj”, tha Kryepeshkopi d’Ornellas, i Kishës Rennes, Dol dhe Saint-Malo.

Komisioni u krijua në vitin 2018 nga Konferenca Ipeshkvore e Francës në përgjigje të një numri në rritje të pretendimeve historike për abuzime seksuale.

Përfaqësues nga grupet e viktimave pritet të jenë të pranishëm kur raporti të publikohet zyrtarisht.

Në qershor, Papa Françesku tha se kriza e abuzimit seksual në Kishën Katolike ishte një ‘katastrofë’ në mbarë botën. /euronews