BE-ja propozon projektligj për mbrojtjen e fëmijëve nga abuzimi seksual në internet

Ligji i ri kërkon që platformat online të zbulojnë dhe raportojnë abuzimin e fëmijëve

Komisioni Evropian propozoi sot një projektligj që synon të mbrojë fëmijët nga abuzimi seksual në internet, transmeton Anadolu Agency (AA).

Rregullat e lajmeve kërkojnë që platformat online të kryejnë vlerësimin e rrezikut, të zbulojnë dhe raportojnë rastet e abuzimit të fëmijëve, si dhe të heqin në mënyrë efektive përmbajtjet kritike.

Komisioni propozoi krijimin e një organizate të re, e cila do të quhet Qendra e BE-së për Abuzimin Seksual të Fëmijëve, dhe do të kishte për detyrë të ndihmojë punën e provajderëve të internetit, të analizojë raportet mbi abuzimin dhe të kontaktojë autoritetet kombëtare të zbatimit të ligjit ose Europolin.

“Propozimi i sotëm vendos detyrime të qarta për kompanitë për të zbuluar dhe raportuar abuzimin e fëmijëve, me garanci të forta që garantojnë privatësinë e të gjithëve, përfshirë fëmijët”, tha Komisionerja e BE-së për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson.

Ajo theksoi gjithashtu rëndësinë e raportimit sepse mund të shkaktojë hetime dhe të shpëtojë “fëmijët nga abuzimi i vazhdueshëm në kohë reale”.

“Një hetim i mbështetur nga Europoli bazuar në një raport nga një ofrues shërbimi online çoi në shpëtimin e 146 fëmijëve në mbarë botën dhe në identifikimin e mbi 100 të dyshuarve në të gjithë BE-në”, shpjegoi Johansson.

Sipas Komisionit Evropian, vetëm një kompani raportoi 95 për qind të rasteve të abuzimit të fëmijëve në internet në vitin 2020, ndërkohë që problemi ekziston edhe në platforma të tjera.

Vendet anëtare të BE-së dhe Parlamenti Evropian ende nuk e kanë miratuar propozimin. /aa