“Bisedimet mbi Qipron pa garantuar të drejtat e qipriotëve turq janë të destinuara të dështojnë”

Çdo bisedime të reja mbi Qipron që nuk arrijnë të garantojnë të drejtat e qipriotëve turq të ishullit janë të destinuara të dështojnë, tha presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan, raporton Anadolu Agency (AA).

“Ka ardhur koha që negociatat të kryhen midis dy shteteve, jo midis dy komuniteteve”, u tha Erdoğan gazetarëve gjatë rrugës nga një vizitë në Republikën Turke të Qipros Veriore (TRNC).

“Për këtë arsye, ne jemi të vendosur të mos sjellim palë të treta mes nesh dhe nuk mund ta pranojmë një gjë të tillë”, shtoi ai.

Erdoğan theksoi se pala turke hapi një faqe të re mbi çështjen e Qipros pa ndryshuar botëkuptimin konstruktiv.

Në vend që t’i përmbahet parametrave që nuk kanë ofruar zgjidhje në ishull – duke kërkuar një federatë të komuniteteve – Erdoğan tha se pala turke ka paraqitur një zgjidhje të drejtë, të qëndrueshme dhe realiste.

I pyetur nëse grekët qipriotë mund të anëtarësohen në NATO, Erdoğan tha se nuk mund të bashkohet me aleancën ushtarake nëse Turqia nuk jep “përgjigje pozitive”.

Turqia është anëtare e NATO-s për gati 70 vjet.

Qiproja ka qenë e zhytur në një mosmarrëveshje të gjatë disadekadëshe midis qipriotëve grekë dhe turq, pavarësisht nga një sërë përpjekjesh diplomatike nga OKB-ja për të arritur një zgjidhje gjithëpërfshirëse.

Në fillim të viteve 1960, sulmet etnike detyruan qipriotët turq të tërhiqen në enklava për sigurinë e tyre.

Në vitin 1974, një grusht shteti grek qipriot që synonte aneksimin nga Greqia çoi në ndërhyrjen ushtarake të Turqisë si fuqi garantuese për të mbrojtur qipriotët turq nga persekutimi dhe dhuna.

Republika Turke e Qipros Veriore (TRNC) u themelua në vitin 1983.

Ishulli ka qenë subjekt i një procesi paqeje brenda dhe jashtë viteve të fundit, duke përfshirë një iniciativë të dështuar të vitit 2017 në Zvicër nën kujdesin e vendeve garantuese Turqisë, Greqisë dhe Britanisë.

Administrata Qipriote Greke hyri në BE në vitin 2004, në të njëjtin vit kur qipriotët turq prishën planin e Annan-it të OKB-së për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes.

Duke kërkuar një qasje më të drejtë ndaj çështjes së Qipros, Turqia dhe Qiproja Turke kanë propozuar krijimin e një marrëdhënieje bashkëpunimi midis dy shteteve në ishull, sipas së cilës të dy pjesët do të gëzojnë status të barabartë ndërkombëtar. /aa