Eksportet e armëve arrijnë një rekord të ri

Eksportet e armëve të Gjermanisë arritën një rekord të lartë këtë vit pasi qeveria në largim miratoi miliarda euro marrëveshje në minutën e fundit, megjithëse në atë kohë vepronte vetëm në cilësinë e ekzekutivit.

Marrëveshjet u bënë nën ish-kancelaren Angela Merkel, së bashku me Scholz-in e saj, në atë kohë zëvendëskancelar.

Ish-qeveria ka miratuar marrëveshje me vlerë rreth 5 miliardë euro (5.6 miliardë dollarë) në nëntë ditët e fundit të mandatit të tij. Kjo solli eksportet totale të armëve të Gjermanisë në një rekord prej 9.04 miliardë euro për vitin, sipas ministrisë së ekonomisë.

Egjipti është marrësi kryesor i eksporteve gjermane të armëve, pavarësisht kritikave për shkeljet e të drejtave të njeriut dhe përfshirjen e tij në konfliktet në Jemen dhe Libi.

Koalicioni midis Kristian Demokratëve dhe Social Demokratëve u zëvendësua nga një qeveri e re në fillim të këtij muaji pas zgjedhjeve të shtatorit.

Detajet e marrëveshjeve u transmetuan vetëm një ditë përpara se Olaf Scholz të zgjidhej kancelar, megjithëse vlera e eksporteve nuk dihej në atë kohë. /atsh