Ballina Lajmet Rajon dhe Botë Fluturat shkaktuan trazira në parashikimin e motit (Foto)

Fluturat shkaktuan trazira në parashikimin e motit (Foto)

JEFFERSON COUNTY, CO - MAY 25: A black swallowtail butterfly clings to a flower at the Butterfly Pavilion and Denver Botanic Gardens fourth annual habitat experience “Butterflies at Chatfield Farms” May 25, 2017 in Jefferson County. Over 300 native Colorado butterflies including the monarch, painted lady, common buckeye, queen, black swallowtail, viceroy and red admiral were released into the habitat, which is open to the public starting Saturday May 27, 2017 through September 24, 2017 daily from 9 a.m. to 4 p.m., with last entry at 3:15. (Photo by Andy Cross/The Denver Post)

Një spektakël shumëngjyrësh, mahnitës, i përcaktuar nga satelitët, mbi shtetin amerikan të Colorados, është identifikuar si një masë gjigante fluturash në emigrim.

Shkëncëtarët në Shërbimin Kombëtar të Motit në SHBA, fillimisht e ngatërruan pamjen portokalli të radarit me tufa zogjsh dhe kërkuan ndihmën e publikut për identifikimin e specieve.

Më vonë ata përcaktuan se, masa që shtrihej në plot 110 km, ishte një kaleidoskop fluturash shumëngjyrëshe.

Parashikuesit thonë se është e pazakontë që insektet fluturuese të pikasën nga radarët. Ndryshe ndodh me zogjtë migrues, me fluturimet e tyre nga veriu në jug, që gjithnjë gjurmohen nga radarët.

Por këtë radhë, drejtimi i udhëtimit dukej i pazakontë, e po ashtu edhe koha e tij. Ndaj, shkencëtarët vendosën të pyesnin në “Tëitter” dhe të kërkonin ndihmë për të përcaktuar speciet e zogjve. Por të gjitha përgjigjet që morën ishin të njëjta: flutura!

Këto të fundit dihet se ndjekin drejtimin e erës dhe mund të përshkojnë me qindra kilometra, çdo ditë.

Exit mobile version