Frutat, perimet dhe stërvitja mund t’ju ​​bëjnë më të lumtur

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga Universiteti i Kentit dhe Universiteti i Reading ka gjetur se konsumi i frutave, perimeve dhe stërvitja mund të rrisin nivelet e lumturisë.

Ndërsa lidhja midis stilit të jetesës dhe mirëqenies është dokumentuar më parë dhe shpesh është përdorur në fushatat e shëndetit publik për të inkurajuar dieta dhe stërvitje më të shëndetshme, gjetjet e reja të publikuara nga Journal of Happiness Studies tregojnë se ka edhe një shkak shkaktar pozitiv nga stili i jetesës në kënaqësinë e jetës.

Ky hulumtim është i pari i këtij lloji që zbuloi shkakun se si lumturia, konsumi i frutave dhe perimeve dhe ushtrimet janë të lidhura, në vend që të përgjithësojnë një korrelacion. Studiuesit, Dr. Adelina Gschwandtner (Shkolla e Ekonomisë në Kent), Dr. Sarah Jewell dhe Profesor Uma Kambhampati (të dy nga Shkolla Ekonomike e Universitetit të Reading), përdorën një qasje të ndryshueshme instrumentale për të filtruar çdo efekt nga lumturia në stilin e jetës. Ajo tregoi se është më tepër konsumi i frutave dhe perimeve dhe ushtrimet që i bëjnë njerëzit të lumtur dhe jo anasjelltas.

Gjetjet demonstrojnë se aftësia e individëve për të vonuar kënaqësinë dhe për të aplikuar vetëkontrollin luan një rol të madh në ndikimin e vendimeve të stilit të jetesës, i cili nga ana tjetër ka një ndikim pozitiv në mirëqenien. Hulumtimi gjithashtu tregon se meshkujt duket se ushtrojnë më shumë dhe gratë hanë më shumë fruta dhe perime.

Meqë dihet mirë se sëmundjet e stilit të jetesës janë shkaku kryesor i shëndetit të keq dhe vdekshmërisë në mbarë botën, dhe Mbretëria e Bashkuar që ka një nga nivelet më të larta të obezitetit në Europë, këto gjetje mund të kenë implikime të rëndësishme në politikën e shëndetit publik.

Dr. Gschwandtner tha: “Shtytjet e sjelljes që ndihmojnë planifikimin të përforcojë objektivat afatgjata ka të ngjarë të jenë veçanërisht të dobishme në mbajtjen e një stili jetese të shëndetshëm. Nëse një mënyrë jetese më e mirë jo vetëm që na bën më të shëndetshëm, por edhe më të lumtur, atëherë është një fitore e qartë -situata e fituar “.

Profesori Kambhampati tha: “Ka pasur një ndryshim më të madh në vitet e fundit për zgjedhjen e një stili jetese më të shëndetshëm. Të përcaktosh që të hash më shumë fruta dhe perime dhe të ushtrosh mund të rrisë lumturinë, si dhe të ofrojë përfitime shëndetësore është një zhvillim i madh. Kjo gjithashtu mund të jetë e dobishme për politikën fushatat rreth mjedisit dhe qëndrueshmërisë”.

Punimi i tyre kërkimor i titulluar “Stili i jetesës dhe kënaqësia me jetën: “Roli i mirënjohjes së vonuar” është botuar nga Journal of Happiness Studies.