Gjermani: Grupet turke kundërshtojnë qendrën e trajnimit të imamëve të mbështetur nga shteti

Kolegji Islam Gjerman

Grupet turke kundërshtojnë qendrën e trajnimit të imamëve të mbështetur nga shteti

Nisma e fundit e Gjermanisë për fillimin e një qendre trajnimi të mbështetur nga shteti për hoxhallarët është kundërshtuar nga grupet kryesore turke në vend, pasi ata argumentojnë se bie ndesh me parimin që vetëm komunitetet fetare kanë të drejtë të trajnojnë udhëheqësit e tyre.
Qeveria gjermane nisi iniciativën për të ndihmuar në uljen e numrit të udhëheqësve fetarë që vijnë nga jashtë. Rreth 40 udhëheqës fetarë ndoqën mësimet e tyre të para në Kolegjin Gjerman të Islamit në qytetin veriperëndimor të Osnabrueck gjatë muajit qershor pas inaugurimit zyrtar.

Grupet drejtuese turko-myslimane në vend, përkatësisht Bashkimi Turko-Islam për Çështjet Fetare (DITIB) dhe Vizioni Kombëtar (Milli Görüş), zgjodhën të mos merrnin pjesë në themelimin e Kolegjit Gjerman të Islamit vitin e kaluar.

Milli Görüş beson se trajnimi i hoxhallarëve duhet të jetë “i lirë nga ndikimet e jashtme, veçanërisht ato politike”, sipas sekretarit të përgjithshëm Bekir Altaş.

Me midis 5.3 milion dhe 5.6 milion muslimanë në Gjermani, rreth 6.4% në 6.7% të popullsisë, roli i Islamit në shoqëri zë një vend të dukshëm në ligjërimin politik.

Rreth gjysma e 2,000 deri në 2,500 hoxhallarëve në vend sigurohen nga DITIB që administron 986 komunitete xhamish në Gjermani, sipas një studimi nga Fondacioni Konrad Adenauer. DITIB me qendër në Këln është një nga organizatat më të mëdha islamike në Gjermani. Ajo u themelua në 1984 si një degë e Presidencës së Çështjeve Fetare (Diyanet), organi më i lartë fetar i Turqisë.

Imamët e tjerë vijnë kryesisht nga Afrika e Veriut, Shqipëria dhe ish Jugosllavia. Ndërsa këta udhëheqës fetarë kanë tendencë të vijnë në Gjermani për katër ose pesë vjet, ata nganjëherë kritikohen nga disa gjermanë për pretendimin se dinë shumë pak për kulturën dhe zakonet lokale dhe gjithashtu pretendojnë se ndjekin një axhendë politike në Gjermani.

DITIB vitin e kaluar nisi një program arsimor për të trajnuar hoxhallarë në Gjermani. Në qytetin Dahlem të Nordrhein-Ëestfalen, 22 njerëz u trajnuan në fazën e parë të një programi dy-vjeçar.

Programi, duke pritur fillimisht 12 studentë femra dhe 10 meshkuj, kërkon një diplomë teologjie nga një universitet gjerman ose turk në mënyrë që të regjistrohen. Programi arsimor kryesisht mbahet në gjermanisht.

DITIB u kritikua nga disa autoritete gjermane për varësinë e saj të lartë nga Ankaraja. Ky program ofron një mundësi që DITIB të trajnojë personelin e vet në Gjermani. Qeveria gjermane nuk siguron ndonjë stimul financiar ose ndihmë nga burimet federale për programet e DITIB.

Aktualisht janë afro 150 hoxhallarë të cilët janë trajnuar në Gjermani, por programi synon të rrisë këtë numër.

Për shumë vite, DITIB ishte një partner në shumë projekte kundër-ekstremizmit dhe integrimit të mbështetur nga qeveria. Në shtator 2018, agjencia e brendshme gjermane e inteligjencës, BfV, thuhet se vendosi të vëzhgonte aktivitetet e DITIB dhe të vinte në dyshim nëse do ta vinte organizatën nën mbikëqyrje zyrtare apo jo.

Programi dy-vjeçar i imamit i qendrës së mbështetur nga shteti do të mësohet me ndihmën e rreth 12,000 librave të importuar nga Egjipti. E hapur për mbajtësit e një diplome bachelor në teologji islame ose një diplomë ekuivalente, ajo ofron mësim praktik në recitimin e vargjeve nga Kur’ani, teknikat e predikimit, praktikat e adhurimit dhe politikën.

Qendra e re e trajnimit po financohet pjesërisht nga qeveria federale, si dhe autoritetet lokale në shtetin e Saksonisë së Ulët.

Kancelarja Angela Merkel së pari foli në favor të trajnimit të hoxhallarëve në tokën gjermane në 2018, duke i thënë parlamentit se “do të na bëjë më të pavarur dhe është e nevojshme për të ardhmen”.

Gjermania është shtëpia e 81 milion njerëzve dhe ka popullsinë e dytë më të madhe myslimane në Evropën Perëndimore pas Francës. Gjermania ka përjetuar një rritje të racizmit dhe urrejtjes anti-muslimane në vitet e fundit, e nxitur nga propaganda e grupeve neo-naziste dhe partia e opozitës së djathtë ekstreme Alternativa për Gjermaninë (AfD).

Sipas Neuer Osnabrücker Zeitung, të paktën 901 sulme islamofobe u regjistruan në Gjermani në vitin 2020, një rritje prej 2% krahasuar me vitin e mëparshëm në të cilin ministria e brendshme regjistroi 884 krime që do të konsideroheshin Islamofobike.

Për më tepër, oficerët racistë brenda forcës policore të Gjermanisë synojnë qëllimisht turqit dhe pakicat e tjera në ato që ata i quajnë “gjueti turke”, sipas një studimi të nëntorit 2020 mbi racizmin dhe dhunën policore në vend.

Komuniteti turk në Evropë është i shqetësuar me trendin në rritje të islamofobisë dhe turkofobisë në vendet perëndimore dhe u ka bërë thirrje shteteve evropiane të përshkallëzojnë masat kundër krimeve të urrejtjes.

Zyrtarët turq, përfshirë Presidentin Rexhep Tajip Erdogan, shpesh kanë nxitur vendimmarrësit dhe politikanët evropianë të marrin një qëndrim kundër racizmit dhe llojeve të tjera të diskriminimit që kanë kërcënuar jetën e miliona njerëzve që jetojnë brenda kufijve të bllokut. /mesazhi.com