Kandidatët për kancelar heshtin mbi akuzat e reja për plagjiaturë

Tre kandidatët që shpresojnë të jenë kancelarë të ardhshëm të Gjermanisë heshtën mbi akuzat e shumta për plagjiaturë në lidhje me librat e tyre.

Studiuesi dhe akademiku i njohur austriak, Stefan Weber theksoi se një ekzaminim i publikimeve të fundit të tre kandidatëve, dhe në veçanti i kandidates së Gjelbër, Annalena Baerbock, zbuloi dhjetëra pasazhe problematike.

”Libri i Baerbock “Jetzt” (“Ora”), i botuar këtë vit, përmbante të paktën 100 fragmente plagjiature dhe ndoshta shumë më tepër”, tha Weber në një postim.

Në librin e konservatorit Armin Laschet “Die Aufsteigerrepublik” (“Republika e kineastëve”) të vitit 2009, Weber regjistron 17 pasazhe problematike.

Kur bëhet fjalë për socialdemokratin Olaf Scholz të vitit 2017 “Hoffnungsland” (“Toka e shpresës”), Weber regjistron tre fragmente plagjiature.

Weber tha se rasti Baerbock është i jashtëzakonshëm.

“Rezultati është tronditës… Teksti është një lara -lara nga diku tjetër”, shkroi ai në blogun e tij.

Baerbock ka pranuar se ka bërë gabime në libër pas akuzave të mëparshme për plagjiaturë nga Weber, dhe botuesit e saj kanë premtuar një shpjegim më të plotë të burimeve të përdorura në librin e saj.

Të Gjelbrit kanë akuzuar Weber se po përpiqet të dëmtojë reputacionin e saj.

As Baerbock dhe as kandidatët e tjerë nuk i janë përgjigjur gjetjeve të fundit të Weber. /atsh