Këto janë mënyrat përmes të cilave prodhuesit po përpiqen të parandalojnë vdekjen e fëmijëve të “harruar brenda makinës”, në temperatura ekstreme

Në botë vdesin dhjetëra fëmijë çdo vit, për shkak se “harrohen” në veturat e mbyllura, ndërsa jashtë tyre temperaturat arrijnë nivelet maksimale.

Dhe e marta shënoi vdekjen e 14-të të nxehtë të makinave në SHBA këtë vit, një numër që ekziston frika se mund të rritet ndërsa valët e të nxehtit vazhdojnë në të gjithë vendin.

Por këto vdekje tragjike janë 100% të parandalueshme “nëse mund të përdorim pak teknologji për të ndihmuar”, ka vlerësuar Janette Fennell, themeluesja dhe presidentja e “Kids and Car Safety”, një organizatë jofitimprurëse e dedikuar për parandalimin e lëndimeve dhe vdekjeve të fëmijëve nga incidentet e lidhura me automjetet.

Fennell i ka rënë kambanës së alarmit për vdekjet e tilla për më shumë se 15 vjet, përcjell Telegrafi.

“Ne i jemi lutur industrisë së automobilave të bëjë diçka”, ka thënë ajo. “Është një betejë e vështirë. Por ne jemi në prag të gjërave që duhet të ndodhin”.

Për Fennell-in kjo do të thotë që automjetet të ndezin dritat dhe u dërgojnë sinjalizime me tekst shoferëve – madje edhe të panjohurve aty pranë – se një fëmijë është harruar aksidentalisht në ulësen e pasme ose është futur fshehurazi brenda një automjeti.

“Ju tentoni të mos harroni të kontrolloni presionin e gomave, të fikni dritat, të merrni çelësin”, argumentoi ajo. “Për t’i dhënë fund këtyre fataliteteve të tmerrshme, ne duhet të jemi në gjendje të zbulojmë kur ka një qenie të gjallë të mbyllur në një automjet dhe të paralajmërojmë këdo që mund t’i vijë në ndihmë”.

Dhe prodhuesit e automjeteve kanë hulumtuar teknologji të ndryshme për dekada, sigurisht, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi.

Ed Kim, president dhe analist kryesor në firmën e konsulencës automobilistike AutoPacific, tha se General Motors meriton për të qenë prodhuesi i parë i automjeteve që trajtoi “çështjen e paralajmërimeve të ulëseve të pasme” në vitin 2001.

“Hulumtimi i tregut tregon se siguria është disa nga gjërat më të rëndësishme për konsumatorët kur blejnë një automjet”, tha Kim për ABC News.

Andaj, shumë automjete tani shfaqin alarme sigurie.

Por disa nga teknologjitë mund të çaktivizohen manualisht, duke shkaktuar shqetësime se drejtuesit mund të bëhen indiferentë ndaj saj.

Sidoqoftë, Simon Roberts, baba i dy fëmijëve të vegjël dhe inxhinier në Toyota Connected North America, tha se Toyota ka punuar në mënyrë agresive drejt një zgjidhjeje të problemit, një problem që po bëhet më i rrezikshëm çdo vit pasi temperaturat rriten.

Në maj, prodhuesi japonez i automjeteve prezantoi konceptin e tij “Cabin Awareness”, i cili aktualisht po i nënshtrohet testimit në botën reale me May Mobility, një kompani autonome automjetesh.

Koncepti në fjalë vendos “radarin e imazhit 4D” për të përcaktuar nëse një person ose kafshë shtëpiake ka mbetur pas në një automjet të mbyllur.

Sipas Toyota, pajisja, e vendosur mbi kokë, mund të zbulojë një formë jete edhe pas daljes së një shoferi.

Nëse një fëmijë ose një kafshë shtëpiake është mbyllur brenda, sinjalet paralajmëruese do të ndizen në grupin e instrumenteve.

Automjeti do të bëjë zhurmë dhe shoferi mund të marrë njoftime përmes aplikacionit Toyota si dhe mesazhe me tekst, tha kompania.

Për më tepër, teknologjia mund të dërgojë sinjalizime përmes pajisjeve inteligjente të shtëpisë ose të dërgojë mesazhe me tekst tek kontaktet e caktuara të urgjencës.

Roberts tha se ekipi po eksploron gjithashtu komunikimet veturë-me-veturë (V2V) për të tërhequr vëmendjen e kalimtarëve.