Kompanitë private në SHBA, po fitojnë miliona duke shitur pjesë të kufomave, mund të blini ç’të dëshironi

Firmat private në Shtetet e Bashkuara fitojnë miliona në vit duke thyer dhe shitur organe njerëzore të dhuruara për qëllime shkencore.

Zbulimet tronditëse erdhën nga agjencitë e lajmeve Reuters, të cilët arritën të blinin një shpinë njerëzore dhe dy koka pa asnjë problem në Tennessee me shkëmbimin më të zakonshëm të e-mai, transmeton Indeksonline.

Duke punuar në këtë histori, gazetarët kanë zbuluar se kompania “Shërbimet Southern Nevada” në Las Vegas, e cila është ofruar familjeve të afërmve të të vdekur për dhuruar trupin që do të përdoret më vonë për të bërë kërkime shkencore.

Megjithatë, historia ka sfondin e saj të errët. Në vjeshtën e vitit 2015 , banoret për rreth u ankuan për era të dyshimta dhe kuti të përgjakshme në kontejnerët e plehrave.

Në dhjetor, disa nga qytetarët e shqetësuar njoftuan aktivitetet e dyshimta tek autoritetet ku inspektorët e shëndetësisë gjetën një burrë të veshur në një uniformë mjekësore duke provuar të shkrijë trupin e ngrirë të njeriut në mes të ditës në oborrin e tij.

Copa të indeve dhe gjakut u ishin shpërndarë në rrugë. Hetimi zbuloi se kompania Southern Services Nevada Donor është duke mbledhur trupa njerëzorë, pjesë të saj, dhe pastaj duke shitur pjesë  institucioneve shkencore dhe klientëve të tjerë.

Shitja e organeve të tilla si zemra, mëlçia ose veshka për transplantim në Shtetet e Bashkuara është e paligjshme.

Megjithatë, asnjë ligj federal nuk rregullon shitjen e trupave njerëzorë për qëllime shkencore apo arsimore. Nuk ka pothuajse asnjë mbikëqyrje institucionale mbi këtë biznes.

Përveç kësaj, çdo vit mijëra amerikanë dhurojnë trupat e të vdekurve, duke besuar se kjo ndihmon shkencën.

Megjithatë, ata nuk janë të vetëdijshëm se shumë prej tyre plotësojnë llogaritë bankare të kompanive të dyshimta që ‘veprojnë’ në tregun e zi.

Reuters në “Southern Nevada Shërbimet donatorëve”, ka zbuluar se në pesë vitet e fundit në të gjithë Shtetet e Bashkuara zbuluar një tjetër kompani e cila me pjesë të shitura të njerëzve fitoi $ 12.5 milion në tre vjet.

Çmimi i një trupi individual varet nga tregu dhe nga kushtet që e qeverisin atë. Në përgjithësi, një kompani private në një trup mund të fitojë $ 3,000 deri në 5,000 dollarë, edhe pse çmimet janë deri në 10,000 dollarë.

Dokumentet e brendshme nga shtatë kompani tregojnë se si po lëvizin çmimet për pjesët: 3.575 dollarë për pjesë të kombinuara, një këmbë shitet për $ 500, për kokë 350 dollarë dhe për shtyllën kurrizore rreth 1000 dollarë. /Mesazhi/