Kreu i Odës Ekonomike të Ankarasë: Jemi të gatshëm të rrisim në miliard dollarë tregtinë me Kosovën

Kryetari i Bordit Drejtues të Odës Ekonomike të Ankarasë (ATO), Gürsel Baran, deklaroi se tregtia midis Turqisë dhe Kosovës nuk është në nivelin e dëshiruar dhe shprehu gatishmërinë e institucionit që drejton për të kontribuuar në rritjen e mëtejshme të vëllimit tregtar midis dy vendeve, raporton Anadolu Agency (AA).

Fikrim Damka, ministri i Zhvillimit Rajonal të Kosovës dhe kryetar i Partisë Demokratike Turke, vizitoi kryetarin e ATO-s Baran, sipas një deklarate zyrtare nga oda e Ankarasë.

Baran deklaroi se Ballkani, duke përfshirë Kosovën, ka një rëndësi të veçantë për sa i përket politikave ekonomike dhe politikës turke në përgjithësi.

“Pavarësia e Kosovës dhe zhvillimi ekonomik përbëjnë themelin e paqes dhe stabilitetit në Ballkan, që është një rrugë drejt Evropës për Turqinë”, tha Baran.

Ai theksoi se përkundër afërsisë gjeografike, popullatës turke në vend dhe synimit për të zhvilluar marrëdhëniet, tregtia midis Kosovës dhe Turqisë ende nuk e ka arritur nivelin e dëshiruar.

“Tregtia midis vendeve tona është akoma në nivelin e miliona dollarëve. Nuk është e mundur të jemi të kënaqur me këtë shifër. Si ATO, ne jemi të gatshëm të bëjmë gjithçka që mundemi për ta çuar tregtinë tonë në nivelin e miliard dollarëve sa më shpejt të jetë e mundur”, shtoi Baran.

Nga ana tjetër, Damka deklaroi se janë duke punuar për ta bërë zhvillimin e Kosovës të shpejtë dhe të fortë dhe se e shohin Turqinë në anën e tyre në këtë proces.

Duke ftuar afaristët nga Ankaraja për të investuar në Kosovë, Damka shpjegoi se nëse bëhen investime në zonat industriale dhe të lira, Kosova mund të vlerësohet si bazë dhe lehtësisht mund të bëhen eksporte në vendet evropiane dhe SHBA prej aty.

Damka deklaroi se mbështetje, përfshirë alokim të hapësirës, ​​u ofrohet atyre që duan të investojnë në Kosovë. /aa