Krijuesi i termit “metaverse” dëshiron që njerëzit të dinë se ai nuk ka “asnjë lidhje” me planet e Facebook-ut për Meta

Facebook ndryshoi emrin e tij në Meta këtë javë mes një vale skandalesh, duke shpresuar të shpërqendrojë njerëzit me investimin e tij masiv në një botë virtuale që Mark Zuckerberg e quajti “metaverse”.

Por siç shkruan Business Insider, kjo po i shkakton disa dhimbje koke krijuesit të termit.

Autori i fantashkencës Neal Stephenson, i cili e shpiku për herë të parë termin në librin e tij të vitit 1992 “Përplasja e dëborës”, u shfaq të premten në mediat sociale për t’i bërë të ditur njerëzve se ai definitivisht nuk është i përfshirë në përpjekjet e kompanisë për ta bërë metaversen një lloj realiteti.

“Meqenëse duket se po rritet konfuzioni për këtë: Unë nuk kam asnjë lidhje me ndonjë gjë që FB do të përfshijë Metaverse, përveç faktit të qartë se ata po përdorin një term që përmenda në Snow Crash”, shkroi Stephenson në Twitter.

“Ka pasur zero komunikim mes meje dhe FB-së dhe asnjë marrëdhënie biznesi”, shtoi ai.

Riemërtimi erdhi pasi Meta dhe produkti i saj kryesor, Facebook, u përballën me një sulm të shqyrtimit publik mbi zbulimet se kompania dinte shumë më tepër se si rrjeti social dëmton individët dhe shoqërinë sesa kishte pranuar më parë.

Zbulimet erdhën nga dokumentet e zbuluara në Kongres, rregullatorë dhe shtyp nga denoncuesi dhe ish-punonjësja e Facebook, Frances Haugen.

Ndërkohë Zuckerberg tha të enjten se ishte “qesharake” të mendohej se ai ndryshoi emrin e Facebook për të larguar njerëzit nga polemikat e fundit rreth kompanisë.