Ndjenja në krahët tuaj që mund të sinjalizojë bllokimin e arterieve nga kolesteroli i lartë

Kolesteroli i lartë është një molekulë yndyrore që lidhet gjerësisht me yndyrat e ngopura në dietë. Shpesh është i pranishëm në pllakë, e cila ndërtohet në muret arteriale në mënyrë progresive.

Në fazat e avancuara, trajtimi është thelbësor për të shmangur komplikime të mëtejshme si sulmi në zemër dhe goditjet në tru. Një shenjë paralajmëruese e bllokimit mund të jetë e dukshme kur lani duart nën ujë të nxehtë dhe të ftohtë.

Sa më gjatë të lihet i pa menaxhuar kolesteroli i lartë, aq më të mëdha janë pasojat për shëndetin.

Kjo ndodh sepse depozitat e kolesterolit që qarkullojnë në gjak ngjiten në muret e brendshme të arterieve, duke bërë që ato të ngurtësohen me kalimin e kohës. Ky ngurtësim i arterieve, i njohur gjithashtu si ateroskleroza, mund të shkaktojë një mori komplikimesh në të gjithë trupin.

Sipas klinikës Mayo: “Ateroskleroza është grumbullimi i yndyrave, kolesterolit dhe substancave të tjera brenda dhe në muret e arterieve tuaja. Ky grumbullim quhet pllakëza. Pllakëzat mund të shkaktojë ngushtimin e arterieve tuaja, duke bllokuar rrjedhën e gjakut. Pllaka gjithashtu mund të shpërthejë, duke çuar në një mpiksje gjaku”.

“Megjithëse ateroskleroza shpesh konsiderohet si problem i zemrës, ajo mund të prekë arteriet kudo në trupin tuaj”. Në varësi të arterieve të prekura, simptomat do të shfaqen ndryshe. Organizmi shëndetësor vijon: “Kur ateroskleroza ngushton arteriet në krahët ose këmbët tuaja, mund të keni probleme të qarkullimit në krahë dhe këmbë të quajtura sëmundje e arterieve periferike”.

Kjo mund t’ju bëjë më pak të ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe të ftohtit, duke rritur rrezikun e djegies nga ngrirja. “Në raste të rralla, qarkullimi i dobët në krahët ose këmbët tuaja mund të shkaktojë vdekjen e indeve”. Mpirja dhe ftohtësia në ekstremitetet e trupit janë gjithashtu shenja të zakonshme të aterosklerozës.