Parlamenti në Bjellorusi pezullon marrëveshjen me BE-në për tërheqjen e emigrantëve

Parlamenti i Bjellorusisë ka votuar për të pezulluar një marrëveshje me Bashkimin Evropian për të tërhequr emigrantët.

Ligjvënësit vendosën të hënën të ndalojnë detyrimin ndaj Bjellorusisë për të pranuar përsëri emigrantët që kaluan nëpërmjet territorit të saj në BE.

Votimi në dhomën e sipërme të parlamentit zyrtarizon masën që u njoftua nga presidenti Alexander Lukashenko në qershor.
Ministri i Brendshëm Ivan Kubrakov e përshkroi pezullimin e marrëveshjes si një “masë të përkohshme” dhe tha se emigrantët do të ripranohen sapo “marrëdhëniet të normalizohen”.

Lukashenko dhe zyrtarët e tij thonë se masa është pjesë e përgjigjes së Bjellorusisë ndaj sanksioneve të BE-së ndaj Minskut.

Polonia fqinje dhe Lituania janë përpjekur të përballen me një numër jashtëzakonisht të lartë emigrantësh, shumica nga Iraku dhe Afganistani, që mbërrijnë në kufijtë e tyre përmes Bjellorusisë.

BE ka akuzuar Lukashenkon për inkurajimin e fluksit të emigrantëve dhe përdorimin e tyre si armë në një “luftë hibride” kundër bllokut prej 27 vendesh. /euronews