Polonisë i kushton shtrenjtë procesi i ngadaltë i zëvendësimit të qymyrit

Silesia, rajoni i qymyrit në Poloni, po kalon një ‘transformim të gjelbër’.

Kjo zonë, si dhe i gjithë vendi, tani për tani varet nga industria e qymyrit, ndaj mbyllja e minierave dhe braktisja e qymyrit është një sfidë e madhe. Por ‘transformimi i gjelbër’ nuk është vetëm një ‘transformim energjie’, është edhe industrial.

Piotr Kuczera, kryebashkiaku i Rybnik, një qytet në rajonin e Silesisë, ka vite që po zbaton ‘ndryshimet e gjelbra’ dhe thekson faktin se autoritetet lokale nuk mund t’i menaxhojnë të vetme, ata kanë nevojë për ndihmë.
Plani i tyre i veprimit është ndarë në tre pjesë, arsimi, procesi i subvencionimit dhe zbatimi i dënimeve për mosrespektim.

Vitin e kaluar, nxjerrja e qymyrit të Polonisë arriti në rreth 54.4 milion ton dhe shiti rreth 53 milion ton. Sektori i tij i ngrohjes konsumon rreth 26 milion ton qymyr, gjysma e kësaj është për familjet.

Polonia djeg gjithashtu 87% të qymyrit total të përdorur nga familjet në Bashkimin Evropian. /euronews