Portet u rihapën, zyrtari ukrainas: Mund t’i çojmë eksportet thuajse në nivelin para luftës

Eksporti i drithit dhe farave vajore të Ukrainës mund të arrijë në 4 milionë tonë deri në fund të gushtit, që është më shumë se 50% e nivelit të paraluftës, ka thënë nënkryetari i Këshillit Agrarë Gjith-ukrainas, Denys Marchuk.

“Ukraina aktualisht demonstron vëllime mjaft të mira eksporti të drithërave dhe kulturave vajore. Në korrik, ne arritëm të transportojmë pothuajse 3 milionë tonë. Në gusht, ne kemi eksportuar tashmë 670,000 ton. Kjo do të thotë, sipas rezultateve të gushtit, mund të arrijmë një norma prej diku rreth 4 milion ton drithë dhe fara vajore. Kjo është edhe më shumë se 50% e nivelit të paraluftës”, tha Marchukm sipas Ukrinform.

Ai kujtoi gjithashtu se vitin e kaluar, duke përdorur kanale të ndryshme logjistike, Ukraina eksportoi rreth 6 milion ton produkte bujqësore çdo muaj. Prandaj, rifillimi i transportit përmes porteve të Odesës së Madhe do të ndihmojë në rritjen e potencialit të eksportit.

“Dëshiroj t’ju kujtoj se, duke pasur portet detare, vitin e kaluar kemi ngarkuar rreth 6 milionë tonë çdo muaj. Prandaj, potenciali për përdorimin e rrugëve të ndryshme të eksportit po rritet. E vetmja çështje është sigurimi i lëvizjes së sigurt të anijeve në Detin e Zi. Rreth 27 anije tashmë janë larguar nga portet tona përmes Detit të Zi”, tha Marchuk.

Siç është raportuar, 20 ditë që nga nisja e “korridorit të grurit”, 27 anije që transportonin gjithsej 670,000 ton produkte bujqësore u larguan nga portet detare të Ukrainës.

Më 22 korrik në Stamboll, me sugjerim të Kombeve të Bashkuara, Ukraina, Turqia dhe Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres nënshkruan Iniciativën për transportin e sigurt të drithit dhe produkteve ushqimore nga portet e Odesa, Chornomorsk dhe Pivdennyi. /abcnews