Raport: Incidentet e urr’ejtjes kundër muslimanëve janë rritur që nga fillimi i lu’ftës në Ga’za

Incidentet e urrejtjes kundër muslimanëve janë rritur që nga fillimi i konfliktit në Gaza tetorin e kaluar, thuhet në një raport të ri, transmeton Anadolu.

“Muslimanët janë fajësuar për sulmin dhe sulmet e tjera në Lindjen e Mesme, bazuar në stereotipizimin e komuniteteve të tëra dhe lidhjet e tyre të perceptuara me përdorimin e dhunës”, tha Komisioni i Këshillit të Evropës kundër Racizmit në raportin e tij vjetor të publikuar sot.

Muslimanët, veçanërisht vajzat e shkollës në disa vende, të cilat ishin “të veshura me simbole të dukshme fetare ose veshje tradicionale, nganjëherë u përfaqësuan si të lidhura me terrorizmin ose ekstremizmin”, shtoi raporti.

Në disa raste, muslimanët gjithashtu iu nënshtruan diskriminimit në aksesin e kujdesit shëndetësor, thotë botimi.

Izraeli ka zhvilluar një ofensivë ushtarake vdekjeprurëse kundër Rripit të Gazës pas një sulmi nga grupi Hamas më 7 tetor 2023.

Afro 37.400 palestinezë janë vrarë që atëherë në Gaza, shumica prej tyre gra dhe fëmijë, dhe më shumë se 85.500 të tjerë janë plagosur, sipas autoriteteve lokale shëndetësore.

Mbi tetë muaj pas fillimit të luftës izraelite, pjesë të mëdha të Gazës janë në gërmadha, krahas një bllokade gjymtuese të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila në vendimin e saj të fundit e urdhëroi atë të ndalonte menjëherë operacionin e tij në qytetin jugor Rafah, ku mbi një milion palestinezë kishin kërkuar strehim nga lufta përpara se të pushtohej më 6 maj.