Ballina Lajmet Rajon dhe Botë Rusia: Plani izraelit për Gazën pengon paqen e qëndrueshme

Rusia: Plani izraelit për Gazën pengon paqen e qëndrueshme

Rusia ka deklaruar se do të jetë e “vështirë” të arrihet një paqe e qëndrueshme në rajon bazuar në planin e Izraelit për Gazën.

Duke iu përgjigjur pyetjes nga Anadolu në një konferencë për media në Moskë, zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Jashtme e Rusisë, Maria Zakharova, theksoi se ministria nuk e ka parë të gjithë dokumentin që paraqet planin e Izraelit për Gazën, megjithatë sipas të dhënave në dispozicion ai bie ndesh me bazën ligjore ekzistuese ndërkombëtare për vendbanimet palestinezo-izraelite.

“Historia dëshmon se çdo iniciativë për zgjidhjen e Lindjes së Mesme, nëse bie ndesh me vendimet e Këshillit të Sigurimit të OKB-së të cilat parashikojnë krijimin e një shteti palestinez brenda kufijve të vitit 1967 me Kudsin Lindor si kryeqytet duke bashkëjetuar në paqe dhe siguri me Izraelin, janë të vërtetuara të dështojnë”, theksoi ajo.

Zakharova e quajti vendosjen e një armëpushimi të qëndrueshëm në Gaza “detyrë prioritare”, sepse është “një hap imperativ” për të krijuar kushtet e nevojshme për të nisur një zgjidhje gjithëpërfshirëse të konfliktit palestinezo-izraelit.

“Për këtë qëllim, së bashku me njerëz me të njëjtin mendim, ne po bëjmë çdo përpjekje në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Për fat të keq, SHBA-ja po i bllokon këto përpjekje atje”, tha Zakharova.

Më tej, ajo gjithashtu theksoi se po aq e rëndësishme është sigurimi i unitetit politik dhe gjeografik i palestinezëve, të Rripit të Gazës dhe Bregut Perëndimor të lumit Jordan, si dhe zbatimi i iniciativës ruse për kryerjen e konsultimeve ministrore të aktorëve kryesorë të jashtëm të përfshirë në zgjidhjen e problemeve të Lindjes së Mesme.

“Pa arritur një unitet të tillë, situata në zonën e konfliktit rrezikon të kthehet në ‘status quo’ para 7 tetorit, gjë që do të çojë në mënyrë të pashmangshme në shpërthime të reja dhune, viktima të reja dhe do të vazhdojë të destabilizojë të gjithë Lindjen e Mesme”, tha ajo.

Izraeli ka nisur një luftë në Rripin e Gazës pas një sulmi ndërkufitar të Hamasit më 7 tetor. Bombardimet izraelite që pasuan kanë vrarë të paktën 29.954 palestinezë dhe kanë plagosur mbi 70 mijë të tjerë me një shkatërrim në masë dhe mungesë të nevojave themelore.

Sipas OKB-së, sulmi izraelit ka çuar në zhvendosjen e brendshme të 85 për qind të popullsisë së Gazës mes mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila në një vendim të përkohshëm në muajin janar urdhëroi Tel Avivin të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

Exit mobile version