Sondazhi zbulon një rënie të madhe të numrit të rusëve që pretendojnë të jenë të krishterë ortodoksë ndërsa Islami bëhet më i popullarizuar tek të rinjtë e vendit

Russian Orthodox Patriarch Kirill conducts a service marking the 12th anniversary of his enthronement, at the Cathedral of Christ the Saviour, in Moscow, Russia. © Sputnik

Numri i ateistëve në Rusi është dyfishuar nga 7% në 14% në vetëm katër vjet, me më pak se gjysma e atyre nën moshën 25 vjeç që deklarojnë veten të krishterë ortodoksë, krahasuar me 66% të popullsisë në tërësi.
Kjo është sipas një sondazhi të ri nga WCIOM, i cili zbuloi se besimi në një Zot tek të krishterët po bie me çdo brez.

Përkundrazi, Islami ka qëndruar njëjtë, duke qëndruar në rreth 6% të të gjithë popullsisë. Ndryshe nga krishterimi, popullariteti i besimit islam është shumë më i përhapur tek të rinjtë sesa tek të moshuarit, me 25 vjeçarët që kanë dyfish (12%) përqindjen e besimtarëve krahasuar në tërë vendin.

Gjatë epokës Sovjetike, feja u ndalua zyrtarisht dhe prona e kishës u sekuestrua nga shteti. Në dekadat në vijim, Krishterimi Ortodoks u rrit në popullaritet, me Akademinë Ruse të Shkencave që vlerësoi në 2013 se 79% e Rusëve ishin besimtarë. Sidoqoftë, në vitet e fundit, sondazhet kanë treguar një rënie të numrit të qytetarëve fetarë.

Sipas studimit, në vitin 2017, 7% e rusëve e quanin veten ateistë. Kjo tani është rritur në 14%. Kjo ka ardhur në kurriz të krishterimit ortodoks, me shifrën e vitit 2017 prej 75% të rënë në 66%. Islami ka qëndruar në 6%.

Fe të tjera të regjistruara përfshinin Budizmin (1%) dhe Protestantizmin (1%), me Katolicizmin që merrte 0%.

Interesante, moshat që kanë më shumë gjasa të konsiderojnë veten ateistë janë 18-24, 25-35 dhe 60+ vjeç. Shifra për grupin më të vjetër mund të pasqyrojë një brez që janë rritur përpara rënies së Bashkimit Sovjetik, ku ateizmi shtetëror ishte një politikë zyrtare.

Verën e kaluar, qytetarët rusë votuan në favor të një pakete ndryshimesh në kushtetutën e vendit. Një nga shtesat më të diskutueshme ishte përmendja e qartë e besimit në Zot si një besim thelbësor i vendit raporton RT. /Mesazhi.com