Vaksina e koronavirusit Sputnik V konsiderohet ‘hallall’ për muslimanët, thotë Këshilli i Dijetarëve Musliman në Rusi

Besimi nuk i ndalon muslimanët rusë të vaksinohen kundër koronavirusit me Sputnik V, vendosi një trup i studiuesve të lartë fetarë pasi shqyrtoi dy përbërës të vaksinës Covid-19 për pajtueshmërinë me Sheriatin Islam.

Këshilli i Ulemave, i cili këshillon udhëheqësit islamikë mbi çështjet e besimit, njoftoi të hënën se muslimanët në Rusi nuk duhet të jenë “tepër të përpiktë” në lidhje me vaksinën, duke cituar fjalët e Profetit Muhamed në lidhje me nevojën për “frikë nga teprimi në çështjet e besimit. ”

Studiuesit e ligjit islam e gjetën të nevojshme të komentonin mbi vaksinën e parë të regjistruar në botë të koronavirusit, sepse trajtimi i zhvilluar nga Instituti Gamaleya i Moskës përdor një sasi të vogël të alkoolit etilik. Çështja tjetër e diskutueshme kishte të bënte me kulturat qelizore të marra nga fetuset e abortuara në 1973, të cilat u përdorën në zhvillimin e Sputnik V por nuk janë të pranishme në vetë vaksinën.

Ndërsa aborti dhe pirja e alkoolit konsiderohen “haram” për muslimanët, këshilli tha se sasia në vaksinë – 2.5 mikrolitra – është aq e papërfillshme sa nuk kualifikohet si konsum. Sa i përket qelizave të marra nga aborti, ata thanë se “disa pjesë të caktuara” lejohen me qëllim që të shpëtojnë jetë dhe të ruajnë shëndetin.

Miratimi i Dijetarëve vjen pasi pothuajse 20 vende me popullsi të konsiderueshme muslimane kanë aprovuar Sputnik V për përdorim kundër koronavirusit të ri, mes tyre Algjeria, Tunizia dhe Maroku, Egjipti, Siria, Jordania, Iraku, Irani, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini, Pakistani, si dhe Turkmenistani dhe Uzbekistani. Ato janë midis 55 vendeve dhe territoreve rreth globit – që përbëjnë rreth 1.4 miliardë njerëz – që kanë dritë jeshile për përdorimin e vaksinës së zhvilluar nga Rusia.

Përdorimi i kulturave qelizore të rrjedhura nga aborti në disa vaksina ka krijuar vështirësi etike për autoritetet fetare. Kisha Katolike Romake ka deklaruar vaksinimet kundër Covid-19 një “domosdoshmëri morale”, por disa prej peshkopëve të saj kanë folur kundër vaksinës Johnson & Johnson për shkak të përdorimit të qelizave të fetusit.

Në fillim të këtij muaji, peshkopët katolikë në New Orleans dhe Dakotën e Veriut këshilluan besimtarët e tyre për të shmangur vaksnimin me një dozë të vetme, të miratuar së fundmi nga rregullatorët e qeverisë amerikane, për shkak të “përdorimit të gjerë të linjave qelizore të abortit”.

Ndërsa Vatikani nuk ka kundërshtuar dy dioqezat, Konferenca e Ipeshkvive të SH.B.A. lëshoi ​​një njoftim në fillim të këtij muaji se është “e pranueshme moralisht” të marrësh një vaksinë e cila përdor linjat qelizore të abortit në rastet kur opsionet tjera nuk janë të disponueshme. /Mesazhi.com