Ballina Artikuj Dualizmi ndërmjet zakoneve të një populli dhe teksteve fetare…

Dualizmi ndërmjet zakoneve të një populli dhe teksteve fetare…

Udhëzim sqarues në lidhje me dualizmin ndërmjet zakoneve të një populli dhe teksteve fetare dhe si orientim për katrahurën e (pyetje-përgjigje live)…📖
——-
“Nëse diçka e re bëhet pjesë e praktikës zakonore të një vendi, duhet ta marrësh në konsideratë, dhe nëse diçka pushon së qeni pjesë e praktikës zakonore, atëherë duhet ta shpërfillësh atë. Mos e kaloni jetën tuaj duke aderuar tek ajo që gjeni të shkruar në manuale. Përkundrazi, nëse dikush ju vjen nga ndonjë vend tjetër për të kërkuar fetva (opinion juridik fetarë), atëherë mos i jepni atij fetva duke u bazuar në zakonet e vendit tuaj, por pyeteni atë për zakonet e tokës së tij dhe bëjeni atë bazën e fetvasë suaj, dhe jo çfarë bëhet në tokën tuaj apo shkruhet në manualet tuaja. Kjo është e vërteta e qartë. Për sa i përket respektimit të ngurtë dhe gjithmonë të asaj që gjendet në manualet e transmetuara, ky është devijimi fetar dhe dëshmon një injorancë të objektivave të brezave të dijetarëve muslimanë të mëparshëm”
——–
Nga Dijetari i kalibrit të lartë: Shihabudin el-Karafi, ‘al-Furuk, vo.1, p. 176–177.

Hoxhë Vladimir Kera

Exit mobile version