Ballina Lajmet Kosovë Gripi sezonal në Kosovë ka rënë nën pragun epidemik

Gripi sezonal në Kosovë ka rënë nën pragun epidemik

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë mbikëqyrjes permanente të sëmundjeve ngjitëse në Kosovë, përmes sistemit të mbikëqyrjes të situatës epidemiologjike në raportin e sotëm përmbledhës ka konstatuar rënie të rasteve të gripit sezonal nën pragun epidemik.

Nga 01 tetori deri më 7 mars 2018 në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar gjithsej 52.459 raste të dyshimta në grip, 4725 raste me Infeksion Respirator Akut dhe 92 raste SARI (Sëmundje e Rënde Respiratore Akute).Gjatë javës 09–të 2018 janë raportuar 3116 raste të dyshimta në grip, 218 raste me Infeksion Respirator Akut dhe 3 raste SARI (Sëmundje e Rënde Respiratore Akute).

Në laboratoret e Qendrës Kombëtare të gripi, në Institutin Kombëtar prej fillimit të sezonit të gripit, 273 persona kanë rezultuar pozitive në Influencë. Sipas tipit, 120 raste janë pozitive në Influencën A dhe 153 në Influencën B.56 raste i takojnë subtipit A(H1)pdm09 dhe 64 raste tjera janë A të pa subtipizuara.153 raste të konfirmuara i takojnë tipit B, 48 prej tyre janë subtipi Yamagata (“Gripi Japonez”).

Epidemia e gripit sezonal ka rënie të dukshme në intensitet dhe është nën pragun epidemik duke shënuar rënie të vazhdur.

Instituti Kombëtar rekomandon qytetarët të kenë kujdese nde dhe të mos dalin gjatë në ambient të ftohtë (sidomos në javën vijuese), të mos qëndrojnë në lokale të mbyllura me dendësi të madhe të njerëzve dhe të përdorim sa më shumë lëngje të nxehta dhe vitamina.Të gjithë personat që ndjehen të sëmurë duhet të paraqiten sa më herët te mjeku familjar për të parandaluar komplikimet.

Epidemiologët e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë së Kosovës vazhdojnë të përcjellin me vëmendje ecurinë epidemiologjike në rajon, Europë dhe botë

Exit mobile version