Ballina Kulturë Hafizi i Kur’anit dhe mjeku i parë stomatolog shqiptarë

Hafizi i Kur’anit dhe mjeku i parë stomatolog shqiptarë

Hafiz Dr. Hasan Kaduku

Dikush sonte më solli këtë foto të vendosur në një nga klinikat stomatologjike në Tiranë. 🇦🇱
Në këtë foto është Hafizi i Kur’anit dhe mjeku i parë stomatolog shqiptarë.
——-
H. Hafiz Dr. Hasan Kaduku 1865-1948.
Sipas kronikanit Hamdi Bushati, mësuesit e tij kishin vënë re se kishte disa probleme me dhëmbët e parë të cilët i kishin rënë dhe bënin që të mos i shqiptonte qartë shkronjat arabe me “texhvid” (leximi sipas rregullave i Kur’anit), të cilët duan një vokalitet shumë të pastër. Nga dashuria që kishte për Kur’anin, ai vendos fillimisht që paralel me mësimin e Kur’anit, të rregullojë edhe dhëmbët, ku u njoh edhe me profesionin e dentistit, të cilin e dashuroi menjëherë.
——-
Gjergj Fishta i kishte kushtuar Hafiz Hasan Kadukut edhe këto vargje, të cilat tregojnë se ai ishte mjekuar te mjeku i shquar stomatolog:
“Asnjëherë s’jam përkulë
As prej shkjaut e as dhe ukut
Por rri urtë e bahem pulë
Te karrigia e Kadukut”

Nga: Vladimir Kera

Exit mobile version