Ballina Lajmet Jemen, 132 raste të etheve tropikale

Jemen, 132 raste të etheve tropikale

Ministria për Popullsinë dhe Shëndetin Publik në Jemen ka njoftuar se në qytetin Marib tek 132 persona është identifikuar sëmundja e etheve tropikale (dangue), transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një deklaratë me shkrim nga Zyra e ministrisë në fjalë në Marib thuhet se në qytet janë identifikuar 132 raste të etheve tropikale, ndërsa u bëhet thirrje institucioneve shtetërore dhe organizatave ndërkombëtare e lokale që të ndihmojnë për luftimin e kësaj sëmundjeje.

Ministria bën të ditur se në qytet po përhapen me shpejtësi të madhe sëmundjet e ndryshme si fruthi, kolera, difteria e ethet tropikale. Në deklaratë nuk është dhënë numri i saktë i personave të prekur nga sëmundjet tjera përveç të atyre me ethet tropikale.

“Ka mungesë të burimeve për shkak të gjendjes aktuale në shtet. U bëjmë thirrje për ndërhyrje emergjente në parandalimin e përhapjes së epidemive, sidomos fruthit dhe etheve tropikale”, thuhet në deklaratë.

Virusi i etheve tropikale kalon tek njerëzit nëpërmjet mushkonjave. Sëmundja e cila zakonisht pas periudhës së inkubacionit shkakton ngritje të temperaturës, në disa raste mund të jetë vdekjeprurëse. Ekspertët thonë se temperaturat e larta dhe reshjet e shiut të cilat zgjasin shumë, shkaktojnë rritjen e numrit të mushkonjave që mbajnë ethet tropikale.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) thotë se në 6 mujorin e parë të vitit 2016 në Jemen 42 persona kanë vdekur nga ethet tropikale ndërsa 17.796 persona janë paraqitur në qendra shëndetësore me dyshimin se janë prekur nga kjo sëmundje.

Exit mobile version