Ballina Lajmet Rajon dhe Botë OKB: Gjysmë milion fëmijë jemenas përballen me kequshqyerjen akute në 2023

OKB: Gjysmë milion fëmijë jemenas përballen me kequshqyerjen akute në 2023

Gjysmë milion fëmijë në zonat e kontrolluara nga qeveria në Jemenin e shkatërruar nga lufta përballen me rrezikun e kequshqyerjes akute këtë vit, paralajmëruan Kombet e Bashkuara.

“Ndërsa kequshqyerja akute vazhdon të përkeqësohet në qeveritë jugore, vlerësohet se në vitin 2023, gjysmë milioni fëmijë do të jenë të kequshqyer në mënyrë akute, duke përfshirë gati 100,000 fëmijë që ka të ngjarë të jenë të kequshqyer rëndë”, thuhet në një deklaratë të përbashkët nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë. (FAO), Fondi i OKB-së për Fëmijët (UNICEF) dhe Programi Botëror i Ushqimit (WFP).

Agjencitë e OKB-së vlerësuan se “deri në një çerek milion gra shtatzëna dhe në laktacion do të jenë të kequshqyera rëndë”.

Jemeni “mbetet një nga vendet më të pasigurta ushqimore globalisht, kjo nxitur kryesisht nga ndikimi i konfliktit dhe rënia ekonomike”, thuhet në deklaratë.

Agjencitë e OKB-së në Jemen u detyruan të ndërpresin ndihmën e tyre për miliona njerëz në Jemenin e shkatërruar nga lufta në muajt e fundit mes një mungese të madhe fondesh për operacionet e tyre humanitare.

Jemeni është përfshirë nga dhuna dhe paqëndrueshmëria që nga viti 2014, kur rebelët Houthi të lidhur me Iranin pushtuan pjesën më të madhe të vendit, duke përfshirë kryeqytetin Sanaa.

Lufta civile nëntëvjeçare shkaktoi vdekjen e afro 400,000 njerëzve në Jemen sipas shifrave të OKB-së, së bashku me miliona të cilët janë zhvendosur nga shtëpitë dhe zonat e tyre duke e bërë Jemenin një nga krizat më të këqija humanitare në botë. /mesazhi

Exit mobile version