Ballina Lajmet Rajon dhe Botë Përsëri paralajmërim për Bitcoin: çmimi luhatet fuqishëm

Përsëri paralajmërim për Bitcoin: çmimi luhatet fuqishëm

Luhatjet e theksuara të çmimeve në Bitcoin kanë vazhduar në ditët e fundit, dhe zërat paralajmërues për investimin në monedhën dixhitale të diskutueshme po rriten.

Autoriteti i Tregut të Financave të Izraelit (ISA) tani dëshiron të imponojë një ndalim për kompanitë e bursës së Tel Aviv që bëjnë biznes me monedhat kibernetike siç është Bitcoin.

“Këto janë transaksione shumë spekulative me mundësinë e humbjes totale”, tha Presidenti i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare Bafin, Felix Hufeld. Prandaj, Hufeld këshillon kujdes. Një investitor duhet të dijë “se në rastin më të keq ai mund të humbasë të gjitha paratë e tij”. Kreu i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare Federale (Bafin) njoftoi se autoriteti i tij duhej “të qëndronte pranë topit”, por foli gjithashtu për një detyrë të madhe të të mësuarit. “Ne jemi të gjithë në procesin e kuptimit të kësaj zone dhe ndërtimit të njohurive.”

“Për sa kohë që nuk ka rregullore, ne do të sigurojmë që kompanitë, modeli i biznesit i të cilëve bazohet kryesisht në monedhat kibernetike, nuk mund të shkojnë publike”, tha shefi i mbikqyrësit të Izraelit, Schmuel Hauser, sipas një raporti të gazetës së biznesit Calcalist. Kompanitë e listuara tashmë duhet t’i nënshtrohen një ndalimi tregtar “derisa të gjejmë një kuadër të përshtatshëm rregullator”. Hauser, i cili foli në një konferencë biznesi të hënën, paralajmëroi kundër luhatjeve të rrezikshme të çmimeve. “Publiku nuk ka mbrojtje kur investon në monedha dixhitale, transmeton lajmi.net.

Banka gjermane madje mohon karakterin e parave – të krijuara fillimisht si një mjet pagese – në monedhën dixhitale. “Ne shohim një performancë të shpejtë, e cila mban rrezikun e humbjes së shpejtë”, tha CEO i Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele. Për shkak të luhatjeve të vlerës së lartë, monedha dixhitale nuk është e përshtatshme për ruajtjen e vlerës. “Sistemi i shtrenjtë dhe joefikas i transmetimit të Blockchain-it gjithashtu flet kundër përshtatshmërisë si mjet pagese.”

I rrezikshëm

Gjithashtu mënyra ekonomike që paralajmëroi Christoph Schmidt kundër rreziqeve të monedhave kriptoze. “Të paktën këto janë biznese shumë spekulative”, tha Schmidt tek “Rheinische Post” (edicioni i së shtunës). “Kjo nuk është një shqetësim për aq kohë sa investitorët mund të mbajnë rreziqet që rezultojnë nga burimet e tyre.”

Dy shkëmbime të mëdha amerikane tani kanë nisur të ardhme në Bitcoin – kështu që valutë kriptoze ka ardhur në botën klasike financiare. Që nga fillimi i vitit, Bitcoin, i cili tregton në platforma në internet, është rritur në mënyrë masive: nga rreth $ 1.000 ($ 843.67) në gati $ 20.000, duke arritur në $ 11.000 pak para Krishtlindjeve, në ditën e dytë të Krishtlindjeve në platforma të shumta por përsëri të rritet më shumë se $ 15,000.

Sa më i lartë të jetë çmimi, aq më shumë lajmëruan zërat e politikës dhe bankave qendrore. Në ditët e fundit politikanët dhe ekonomistët kanë bërë thirrje për rregullimin e Bitcoin. Vetëm kohët e fundit, Presidenti i Bundesbank Jens Weidmann e përshkroi termin “monedhë dixhitale” si mashtruese: “Një mjet pagese duhet të ketë një stabilitet të vlerës, këto cilësi mungojnë nga Bitcoin”.

Exit mobile version