Ballina Kulturë Feja Ramazani 2017: Orët e agjërimit në mbarë botën

Ramazani 2017: Orët e agjërimit në mbarë botën

Gjatë Ramazanit, myslimanët në mbarë botën agjërojnë për një muaj të tërë hënor, ata fillojnë pak para lindjes së diellit deri në perëndim.

Viteve të fundit, Ramazani ka lëvizur drejt muajve të verës që do të thotë ditë më të gjata në hemisferën veriore dhe nxehtësi gllabëruese për shumë vende, transmeton portali arbresh.info. Anasjelltas, Ramazani ka rënë edhe në ditët më të shkurtra të dimrit në hemisferën jugore.

Al Jazeera shkruan se sa orë myslimanët, për të cilët agjërimi gjatë Ramazanit është një nga pesë shtyllat e Islamit, do të agjërojë çdo ditë.

Meqenëse dielli ngrihet dhe perëndon pak më herët (ose pak më vonë) çdo ditë, orët e agjërimit në Ramazan ndryshojnë edhe disa minuta gjatë gjithë muajit.

Deri në fund të Ramazanit, dita do të jetë pak më e gjatë se në fillim në disa vende dhe më e shkurtër në të tjerat.

Më poshtë janë se sa orë të agjërimit vlerësohet të jenë në qytete anembanë botës.

– Nuuk, Grenlandë: 21 orë agjërimi

– Stokholm, Suedi: 19,5 orë

– Moska, Rusi: 19 orë

– Londër, Mbretërinë e Bashkuar: 18,5 orë

– Astana, Kazakhastani: 18,5 orë

– Bruksel, Belgjikë: 18,5 orë

-Prishtinë, Kosovë: 18 orë

– Pekin, Kinë: 16,5 orë

– Nju Jork, SHBA: 16,5 orë

– Tokio, Japoni: 16 orë

– Nju Jork, Meksikë: 15,5 orë

– New Delhi, Indi: 15 orë

– Muscat, Oman: 15 orë

– Aden, Jemen: 14 orë

– Dessye, Etiopi: 14 orë

– Kuala Lumpur, Malajzi: 13,5 orë

– Luanda, Angola: 13 orë

– Sao Paulo, Brazil: 13 orë

– Pretoria, Afrika e Jugut: 12 orë

– Cape Town, Afrika e Jugut: 11,5 orë

– Canberra, Australi: 11,5 orë

– Punta Arenas, Kili: 10 orë

Exit mobile version