Ballina Lajmet Rajon dhe Botë SHBA, zbulohen “kimikate të pafundme” në ujin e rubinetave

SHBA, zbulohen “kimikate të pafundme” në ujin e rubinetave

Një studim i ri i zhvilluar në SHBA ka zbuluar substanca perfluoroalkil dhe polifluoroalkil (PFAS), të njohura edhe si “kimikate të pafundme”, në 45 për qind të ujit të çezmës në vend, transmeton Anadolu.

Shërbimi Gjeologjik i SHBA (USGS) studioi praninë e pafund të kimikateve në ujin e rubinetit nga 716 vende.

Si rezultat i studimit, kimikate të pafundme u gjetën në 45 për qind të ujit të rubinetave në vend.

Gjithashtu, në studim u konstatua se zonat urbane janë më të rrezikuara se zonat rurale. Ndërsa në 70 për qind të mostrave të marra nga zonat urbane u gjetën kimikate të pafundme.

Komponimet PFAS shkaktojnë sëmundje

Tek njerëzit, komponimet PFAS shkaktojnë kancer të veshkave, kancer të testikujve, tiroide dhe sëmundje të tjera.

Komponimet PFAS, të cilat gjenden në mijëra varietete, gjenden në mbetjet industriale, në disa shkuma për fikjen e zjarrit dhe sende të ndryshme shtëpiake.

Exit mobile version