Ballina Jeta Shëndetësi Asgjë për t’u shqetësuar! Këto janë arsyet pse foshnjat shtrëngojnë vazhdimisht grushtat

Asgjë për t’u shqetësuar! Këto janë arsyet pse foshnjat shtrëngojnë vazhdimisht grushtat

Një nga gjërat më të zakonshme që shohim si reagim i një foshnjeje është shtrëngimi i grushteve të tyre.

Foshnjat shtrëngojnë grushtat sepse ky është një reagim normal i sistemit të tyre nervor në zhvillim. Gjatë shtatzënisë, fetusi në zhvillim fillon të lëvizë krahët dhe këmbët, dhe më pas kjo lëvizje vazhdon të zhvillohet pas lindjes.

Në fillim, foshnjat nuk kanë kontroll të plotë të lëvizjeve të tyre dhe shtrëngimi i grushteve është një nga lëvizjet e para që mësojnë të bëjnë. Ndërsa zhvillohen, foshnjat fitojnë më shumë kontroll dhe mund të hapin dhe mbyllin grushtat sipas dëshirës.

Përveç kësaj, shtrëngimi i grushteve mund t’i ndihmojë foshnjat të zhvillojnë lëvizshmërinë dhe forcën në duart e tyre, si dhe të përmirësojnë perceptimin e tyre për botën përreth tyre. Gjithashtu, shtrëngimi i grushteve mund të forcojë lidhjen midis trurit të foshnjës dhe muskujve të duarve.

Përveç ndihmës në zhvillimin e lëvizshmërisë dhe forcës në duart e foshnjës, shtrëngimi i grushteve mund të ketë qëllime ose funksione të tjera:

Sigurimi i një ndjenje sigurie: Shtrëngimi i grushteve mund ta ndihmojë fëmijën të ndihet më i sigurt dhe i mbrojtur, pasi mund të jetë një reagim normal ndaj situatave ankthi ose frike.

Zhvillon koordinimin: Shtrëngimi i grushteve mund të ndihmojë në zhvillimin e koordinimit midis muskujve dhe lëvizjeve të ndryshme të foshnjës.

Praktikon prekjen: Shtrëngimi i grushteve mund ta ndihmojë fëmijën të praktikojë prekjen, pasi grushtat e tyre mund të kapin dhe prekin objektet dhe sipërfaqet.

Në përgjithësi, shtrëngimi i grushteve është një reagim normal i sistemit nervor të foshnjës dhe nuk duhet të shqetësojë prindërit.

Exit mobile version