Ballina Jeta Shëndetësi Dimri nënkupton uljen e vitaminës D, sa nevojë kemi për të?

Dimri nënkupton uljen e vitaminës D, sa nevojë kemi për të?

Vitamina D ndoshta sjell në mendje rrezet e diellit dhe kockat e shëndetshme dhe të forta – dhe kjo nuk është e gabuar. Dr. Jad Sfeir, një endokrinolog dhe geriatër në klinikën Mayo, tha se vitamina D është thelbësore për përthithjen e mineraleve në zorrën tonë. Është çelësi për përthithjen e kalciumit dhe fosforit – pa vitaminën D këto minerale nuk absorbohen në nivelin që trupi ka nevojë për zhvillimin e një skeleti të shëndetshëm.

Në përgjithësi, dozën ditore të vitaminës D mund ta merrni nga dielli, por ka përjashtime

Megjithëse sasia e saktë e kohës që ju duhet të kaloni në diell ndryshon, është e mundur që trupi juaj të krijojë ndarjen e përditshme të vitaminës D kur ekspozohet ndaj rrezet e diellit direkte. Së pari, toni i lëkurës tuaj bën ndryshimin: Personat me nuanca të lehta lëkure kanë nevojë për 10 deri në 15 minuta ekspozim direkt në diell çdo ditë. (Clines tha se ju duhen 15 minuta, ndërsa Sfeir tha se 10 minuta janë të mjaftueshme.)

Vitamina D bëhet më e vështirë për t’u marrë nga dielli gjatë dimrit

Në hemisferën veriore midis nëntorit dhe shkurtit, është e vështirë për trupin tuaj të prodhojë një sasi të mjaftueshme të vitaminës D nga dielli nëse jetoni në një zonë mbi vijën gjeografike 33 gradë, që është afërsisht Atlanta, sipas Clines.

Ka mënyra për të marrë më shumë vitaminë D në dimër ose në ditë me re

“Burimet e vitaminës D në dietë janë në fakt mjaft të kufizuara…por burimi më i madh i vitaminës D [është] në peshkun yndyror – kështu, zakonisht salmoni, vaji i mëlçisë së merlucit, pak në sardelet e konservuara ose skumbri i konservuar, ”, tha Sfeir.

Mungesa e vitaminës D mund të jetë e dëmshme

Tek fëmijët, një mungesë e rëndë e vitaminës D mund të çojë në rakit, një gjendje që shkakton kocka të buta dhe mund të çojë në deformime të kockave dhe dhimbje kockash, tha Sfeir. Tek të rriturit, mungesa e vitaminës D mund të çojë në osteoporozë.

Mungesa e vitaminës D ndoshta nuk është aq e tmerrshme sa mendonim dikur

Mungesa e vitaminës D pa dyshim mund të çojë në probleme. Por një studim i kohëve të fundit tregoi se ndikimi pozitiv i vitaminës mund të mos jetë aq i madh sa mendonim dikur – veçanërisht për të rriturit që janë ndryshe të shëndetshëm dhe jo në rrezik të shtuar për disa sëmundje të kockave.

Exit mobile version