Ballina Jeta Shëndetësi Ekspertët kanë zbuluar një lidhje mes kruajtjes së hundës dhe një sëmundjeje...

Ekspertët kanë zbuluar një lidhje mes kruajtjes së hundës dhe një sëmundjeje të pashërueshme

Prek kryesisht personat mbi 65 vjeç

Më shumë se gjashtë milionë njerëz jetojnë me sëmundjen e Alzheimerit.

Pas rishikimit të dhjetëra studimeve të publikuara mbi mekanizmat që kanë të bëjnë me sëmundjet neurologjike, ekspertët mblodhën prova se njerëzit që kruajnë hundën e tyre shpesh kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të një çrregullimi degjenerativ të trurit, i njohur si sëmundja e Alzheimerit.

Këtë e tregoi hulumtimi i ekspertëve të Universitetit të Sidneit Perëndimor, i botuar në revistën “Biomolecules” në fund të vitit të kaluar.

“Neuroinflamacioni në sëmundjen e Alzheimerit mund të shkaktohet pjesërisht nga patogjenë viralë, bakterialë dhe kërpudhorë që hyjnë në tru nëpërmjet hundës dhe sistemit të nuhatjes”, thuhet në raport.

Marrja kronike e hundës, e njohur si rhinothylexomania, fut mikrobet në zgavrën e ndjeshme të hundës, i cili mund të shkaktojë inflamacion në tru që lidhet me fillimin e sëmundjes së Alzheimerit.

Më shumë se gjashtë milionë njerëz jetojnë me sëmundjen neurodegjenerative, e cila prek më së shumti njerëzit mbi moshën 65 vjeç. Shkencëtarët nuk janë ende plotësisht të sigurt se çfarë e shkakton sëmundjen e Alzheimerit, por në trurin e pacientëve ata kanë vënë re një grumbullim të një proteine të quajtur tau, e cila është e lidhur me përgjigjen imune të trupit.

Kur qelizat imune stimulohen shumë shpesh nga pushtimi, studiuesit besojnë se stresi në formën e inflamacionit mund të çojë në sëmundje të ndryshme. Autorët e raportit të fundit i japin mbështetje kësaj teorie, duke sugjeruar se ndryshimet në mjedisin e hundës të shkaktuara nga rritja e tepërt e mikrobeve mund të jenë burimi i infeksioneve kronike dhe të lehta të trurit.

Infeksione të tilla mund të ekzistojnë në dukje pa simptoma, por mund të shkaktojnë inflamacion nën sipërfaqe, duke lënë pas pllaka proteinike të dëmshme që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve neurodegjenerative, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit.

Një shumëllojshmëri e patogjenëve të zakonshëm janë gjetur në trurin e njerëzve me sëmundjen Alzheimer, të tilla si bakteret që shkaktojnë pneumoni, virusi herpes, koronavirusi dhe paraziti i maceve Toxoplasma gondii.

Duke pasur parasysh parandalimin, studiuesit bënë thirrje për larjen e rregullt të duarve, raporton NY Post.

“Një nga mësimet e nxjerra nga pandemia e koronavirusit është rëndësia e higjienës së duarve përmes larjes së shpeshtë të duarve dhe përdorimit të dezinfektantëve dhe ne sugjerojmë që këto procedura rutinë të higjienës të jenë procedura rutinë të detyrueshme për të gjithë ata që marrin hundën në mënyrë kronike, thanë studiuesit.

Exit mobile version