Ballina Lajmet Rajon dhe Botë Haxhinjtë nga Bangladeshi janë mirënjohës për udhëtimin pa probleme nën “Rrugën e...

Haxhinjtë nga Bangladeshi janë mirënjohës për udhëtimin pa probleme nën “Rrugën e Mekës”

The first batch of Hajj 2023 pilgrims from Bangladesh arrives in Jeddah on May 21, 2023. (AN Photo)?

Haxhinjtë nga Bangladeshi që nisen për në Haxh janë mirënjohës për ato që ofron Rruga e Mekës, gjë që thjeshton procesin e udhëtimit dhe heqin barrën e udhëtimit jashtë vendit.

Më shumë se 125,000 haxhinjë nga Bangladeshi po udhëtojnë për në Arabinë Saudite këtë vit. Shumica po nisen nga kryeqyteti, Daka, dhe ndihmohen nga autoritetet saudite, të cilat kanë punuar 22 ore që nga java e kaluar, kur nisën fluturimet speciale të Haxhit nën iniciativën e Rrugës së Mekës.

Programi kryesor i para-udhëtimit u lançua nga Mbretëria në vitin 2019 për të ndihmuar haxhinjtë të përmbushin të gjitha kërkesat për viza, dogana dhe ato shëndetësore në aeroportin e tyre të origjinës, duke u kursyer atyre orët e gjata të pritjes para dhe pas mbërritjes në Arabinë Saudite.

“Të gjithë haxhinjtë po hipin në avionët e tyre me rehati dhe buzëqeshje. Kjo nismë po vlerësohet shumë nga njerëzit brenda dhe jashtë vendit”, tha për Arab News Saiful Islam, drejtor i Zyrës së Haxhit në Dhaka.

“Pelegrinët po e shijojnë udhëtimin si një fluturim vendas. Pasi zbarkojnë në Mbretërinë, ata thjesht hipin në një autobus dhe arrijnë në hotelin e tyre.

Disa nga ata që kanë arritur tashmë në Arabinë Saudite për të kryer pelegrinazhin këtë vit janë të habitur se sa i qetë është udhëtimi nën programin e Rrugës së Mekës.

“Të gjitha formalitetet e mia të imigracionit u kryen në aeroportin e Dhakës përpara se të nisja rrugëtimin për në tokën e shenjtë. U desh vetëm një minutë për t’i kryer gjërat, “tha Mohammad Mosharraf Hossain, 63 vjeç, për Arab News ndërsa mbërriti në Jeddah.

“Për mua, është si një bekim. Ishte e paimagjinueshme edhe para disa vitesh. Falënderoj nga zemra autoritetet saudite që na ofruan këtë mundësi të bukur.”

Mohammed Solaiman, 59 vjeç, tha se nuk kishte pse të shqetësohej për asgjë dhe mund të fokusohej në dimensionet shpirtërore të haxhit.

“Të gjithë nga periudha e para-emigrimit në aeroportin e Dhakës dhe këtu në Mbretërinë ishin kaq të përzemërt dhe gjithmonë të sjellshëm,” tha ai.

“Mund ta imagjinoj se sa e vështirë është të menaxhosh mijëra haxhinjë nga e gjithë bota. Qindra njerëz po punojnë gjatë gjithë orarit për t’u kujdesur për ta. I jam mirënjohës autoriteteve të Mbretërisë që na ofruan këto shërbime të bukura.»

Mikpritja që i bëhët haxhinjve edhe para mbërritjes në Arabinë Saudite vlerësohet nga të gjithë.

Latifa Begum, 56, tha për Arab News se fillimisht ishte e shqetësuar se si do të komunikonte, pasi anglishtja e saj nuk ishte e mirë, por kjo përfundoi se nuk ishte aspak problem pasi të gjithë oficerët ishin të sjellshëm.

“Që nga zbritja në Mbretëri, të gjithë na kanë trajtuar si mysafirë të veçantë,” tha ajo.

“Nuk ka asgjë më të mirë se kjo. Lutem nga thellësia e zemrës për mirëqenien e autoriteteve të Mbretërisë që na ofruan një udhëtim kaq të qetë. /mesazhi

Exit mobile version