Ballina Jeta Shëndetësi Këto janë ushqimet që përmbajnë më shumë plastikë

Këto janë ushqimet që përmbajnë më shumë plastikë

Nëntëdhjetë për qind e mostrave të proteinave shtazore dhe bimore rezultuan pozitive për mikroplastikë sipas një studimi të Shkurtit 2024.

As vegjetarianët nuk mund të shpëtojnë, sipas një studimi të vitit 2021. Nëse plastika është mjaft e vogël, frutat dhe perimet mund të thithin mikroplastikë përmes sistemeve të tyre rrënjësore dhe t’i transferojnë ato pjesë kimike në kërcell, gjethe, fara dhe fruta të bimës.

Kripa mund të paketohet me plastikë. Një studim i vitit 2023 zbuloi se kripa e trashë rozë Himalayan e nxjerrë nga toka kishte më shumë mikroplastikë, e ndjekur nga kripa e zezë dhe kripa detare.

Sheqeri është gjithashtu një rrugë e rëndësishme e ekspozimit të njeriut ndaj këtyre mikrondotësve, sipas një studimi të vitit 2022. Edhe qeset e çajit, shumë prej të cilave janë prej plastike, mund të lëshojnë sasi të mëdha plastike.

Mund të çuditeni, por edhe orizi bën pjesë në ushqimet që kanë plastikë. Një studim i Universitetit të Queensland zbuloi se për çdo 100 gram (1/2 filxhan) oriz që njerëzit hanë, ata konsumojnë tre deri në katër miligramë plastikë. (Ju mund të reduktoni ndotjen plastike deri në 40% duke larë orizin). Të mos harrojmë ujin në shishe. Sipas një studimi të Marsit 2024, një litër ujë, përmbante mesatarisht 240,000 grimca plastike nga shtatë lloje të plastikës, përfshirë nanoplastikën.

Sipas një analize të kohëve të fundit, ka një numër marramendës plastikësh në botë, sot: 16,000 kimikate plastike, me të paktën 4,200 prej tyre që konsiderohen si shumë të rrezikshme për shëndetin e njeriut dhe mjedisin. Ndërsa këto kimikate shpërbëhen në mjedis, ato mund të kthehen në mikroplastikë dhe më pas në nanoplastikë.

Një studim i Marsit 2024 zbuloi se njerëzit me mikroplastikë ose nanoplastikë në arteriet në qafë kishin dy herë më shumë gjasa të pësonin një atak në zemër, goditje në tru ose të vdisnin nga ndonjë shkak gjatë tre viteve të ardhshme sesa njerëzit që nuk kishin asnjë. Nanoplastika është lloji më shqetësues i ndotjes plastike për shëndetin e njeriut, thonë ekspertët. Kjo për shkak se grimcat e vogla mund të pushtojnë qelizat dhe indet individuale në organet kryesore.

Ndërsa shkenca mëson më shumë rreth plastikës që konsumojmë, ka gjëra që njerëzit mund të bëjnë për të reduktuar ekspozimin e tyre, sipas ekspertëve:

*Mundohuni të shmangni ngrënien e çdo gjëje që është ruajtur në një enë plastike. Kërkoni ushqim të ruajtur në gotëapo fletë metalike.

· Vishni veshje të bëra nga pëlhura natyrale dhe blini produkte të konsumit të bëra nga materiale natyrore.

· Mos e vendosni ushqimin në enë plastike në mikrovalë. Në vend të kësaj, ngrohni ushqimin në sobë ose duke e pjekur me mikrovalë në gotë.

· Nëse mundeni, hani sa më shumë ushqim të freskët dhe kufizoni blerjen e ushqimeve të përpunuara dhe ultra të përpunuara të mbështjella me plastikë.

Exit mobile version