Ballina Jeta Shëndetësi Nektarina apo pjeshkë?Ndryshimet dhe efektet shëndetësore të frutave të stinës

Nektarina apo pjeshkë?Ndryshimet dhe efektet shëndetësore të frutave të stinës

Pjeshkët dhe nektarinat janë dy varietete të së njëjtës specie. Ndryshimet midis këtyre dy varieteteve kanë të bëjnë sidomos me lëkurën (e lëmuar apo me push), me llojin e bërthamës (i lidhur apo jo) dhe me ngjyrën e mishit (i bardhë apo i verdhë). Në përgjithësi nektarina quhen frutat me lëkurë të lëmuar.

Mund të ndodhë që në të njëjtën pemë të ketë pjeshkë dhe nektarina.

Pjeshka e ka origjinën nga Azia dhe janë Kinezët ata që e kanë përmirësuar specien, duke seleksionuar varietete që nxjerrin fruta më të mëdha e më të shijshme. Kina është vendi më i madh prodhues i pjeshkëve në botë.

Këshilla praktike

Pas blerjes. Meqënëse pjeshkët dhe nektarinat vilen ende paksa të pjekura, por ende të forta, atyre u duhen deri disa ditë për t’u pjekur në temperaturën e ambientit përpara se të konsumohen. Kontrolloni çdo ditë gjëndjen e frutave dhe përdorini sapo të jenë zbutur ose i vini në frigorifer.

Në rast urgjent. Për të shpejtuar pjekjen, lërini pjeshkët ose nektarinat në një qese letre (mos i vini asnjëherë në qese plastike).

Efekte shëndetësore

Pjeshkët janë të pasura me antioksidantë, elementë kimikë të cilët mund të ndikojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, kancereve dhe sëmundjeve të ndryshme kronike. Për më tepër, pjeshkët e thara i ruajnë më tepër antioksidantët se pjeshkët e konservave.

Pjeshkët dhe sidomos lëkurat e tyre përmbajnë fibra ushqimore të cilat parandalojnë konstipacionin, ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe në kontrollin e diabetit të tipit 2.

Vitaminat, fibrat ushqimore dhe antioksidantët ndodhen kryesisht në lëkurë. Për të përfituar më shumë nga vlerat e tyre ushqimore, është mirë që pjeshkët dhe nektarinat të konsumohen me gjithë lëkurë.

Exit mobile version