Ballina Jeta Shëndetësi Njihuni me 3 përfitimet e vitaminës K dhe pse duhet ta përfshini...

Njihuni me 3 përfitimet e vitaminës K dhe pse duhet ta përfshini atë në dietën tuaj

Trupi ka nevojë për vitaminë K për të prodhuar një proteinë të quajtur “protrombinë”, e cila është thelbësore për koagulimin e gjakut dhe shëndetin e kockave. Mungesa e vitaminës K është e rrallë, por në raste të rënda, mund të çojë në një kohë të zgjatur të koagulimit dhe gjakderdhje të tepërt.

Përfitime

Shëndeti i kockave

Duket se ka një korrelacion midis konsumit të ulët të dietës K dhe osteoporozës. Disa kërkime kanë rekomanduar që dieta K ndihmon në mirëmbajtjen e kockave të forta, përmirëson densitetin e kockave dhe ul rrezikun e frakturave. Megjithatë, kërkimi nuk e ka vërtetuar më këtë.

Shëndeti njohës

Rritja e gamës së gjakut të ushqyerjes K është lidhur me rikujtimin episodik të rritur të Burimit të Besuar tek të rriturit e moshuar. Në një studim, njerëzit e shëndetshëm mbi moshën 70 vjeç me nivelet e përsosura të gjakut të ushqyerjes K1 kishin performancën më të mirë absolute të reminishencës episodike verbale.

Shëndeti i zemrës

Vitamina K gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e stresit të gjakut me anë të ndalimit të mineralizimit, vendit ku mineralet ndërtohen në arterie. Kjo i lejon zemrës koronare të pompojë gjak lirshëm nëpër trup.

Exit mobile version