Ballina Jeta Shëndetësi Pirja e këtij lëngu të shijshëm frutash mund të ulë rrezikun e...

Pirja e këtij lëngu të shijshëm frutash mund të ulë rrezikun e kancerit të lëkurës

Me kalimin e viteve, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme të kontrolloni lëkurën tuaj për shenja kanceri.

Të gjesh një gungë të çuditshme ose një njollë të kuqe dhe kafe të njollosur është e frikshme, por të vizitosh shpejt një mjek është gjëja më e mirë që mund të bësh.

Megjithëse kanceri i lëkurës është lloji më i zakonshëm i kancerit, është shumë i trajtueshëm nëse zbulohet herët. Ju gjithashtu mund të zvogëloni rrezikun duke përdorur krem ​​kundër diellit dhe duke bërë ndryshime në dietën tuaj. Po, është e vërtetë – dieta luan një rol të madh në rrezikun e kancerit të lëkurës. Ja një ndryshim i thjeshtë që mund të bëni sot: Pini pak lëng boronice.

Ky është informacioni i fundit nga një studim i publikuar në Journal of Cancer Prevention. Studiuesit nga Universiteti i Otavës në Kanada e dinin se disa lëndë ushqyese në fruta dhe lëngje frutash mund të parandalojnë rritjen e qelizave të kancerit të lëkurës. Kështu, ata vendosën të testojnë fuqinë e lëngut të boronicës në qelizat burimore të kancerit, ose një formë e qelizave kancerogjene që mund të vetë-shumohen dhe të ndihmojnë tumoret të rriten, shkruan Women’s World.

Fuqia e lëngut të boronicës
Për të kryer studimin e tyre, studiuesit së pari korrën boronica të egra të freskëta, të pa trajtuara nga zona specifike të rajonit të Atlantikut në Kanada. Ata vendosën boronica në një centrifugë, ose një makinë që ndante lëndët e ngurta nga lëngu. Më pas, ata filtruan lëngun për ta sterilizuar, gjë që siguroi që asnjë mikrob apo organizëm i jashtëm nuk mund të ndryshonte rezultatet e eksperimentit. Një pjesë e lëngut u fermentua, gjë që rriti numrin e polifenoleve në lëng.

Për eksperimentin, studiuesit përdorën qelizat e melanomës malinje njerëzore. Ata përzienin disa nga qelizat me lëngun e boronicës së pafermentuar dhe qelizat e tjera me lëngun e boronicës së fermentuar. Grupe të ndryshme qelizash morën përqendrime më të larta ose më të ulëta të lëngut të fermentuar ose jo të fermentuar, në mënyrë që ekipi të mund të përcaktonte se sa lëng ishte i nevojshëm për të ngadalësuar rritjen e qelizave kancerogjene.

Qelizat burimore të kancerit në melanoma priren të rriten në sfera, të cilat formohen kur një qelizë kanceroze fillon të shumohet. Studiuesit matën rritjen dhe madhësinë e këtyre sferave për 24 orë pas përzierjes së tyre me lëng të fermentuar ose jo të fermentuar. Në fund të fundit, ekipi zbuloi se lëngu i fermentuar i boronicës pakësoi ndjeshëm numrin dhe madhësinë e sferave të kancerit. Megjithatë, lëngu i pa fermentuar i boronicës nuk bëri aq shumë për të zvogëluar sferat.

Exit mobile version