Ballina Jeta Shëndetësi Pse presioni i ulët i gjakut bëhet i lartë?

Pse presioni i ulët i gjakut bëhet i lartë?

Zemra është një muskul që pompon gjakun në trup, dhe një zemër e rritur normalisht e shëndetshme është sa një grusht i shtrënguar. Ndërsa motori drejton makinën, zemra e mban trupin në lëvizje.

Plakja mund të shkaktojë ndryshime në zemër dhe enët e gjakut dhe zemra mund të rrahë më fort gjatë aktivitetit fizik ose nën stres sesa në një moshë më të re gjatë të njëjtave aktivitete. Megjithatë, numri i rrahjeve të zemrës në minutë (rrahjet e zemrës në pushim) në pushim nuk ndryshon ndjeshëm me plakjen normale.

Ndryshimet që ndodhin me moshën mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Shkaku kryesor i sëmundjeve të zemrës është grumbullimi i depozitave yndyrore në muret e arterieve dhe ky është një proces që kërkon vite, lajmi i mirë është se një mënyrë jetese e shëndetshme dhe këto ndryshime mund të shmangen, reduktohen apo vonohen.

Njerëzit mbi 65-vjeç kanë shumë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje koronare të zemrës dhe dështimi i zemrës sesa të rinjtë.

Ndryshimi më i zakonshëm që ndodh me plakjen, dhe që shoqërohet me sëmundje kardiovaskulare është ngurtësimi i shtuar i arterieve të mëdha – arterioskleroza ose ngurtësimi i arterieve. Kjo shkakton presion të lartë të gjakut ose hipertension, i cili bëhet më i zakonshëm me kalimin e moshës.

Presioni i lartë i gjakut dhe faktorë të tjerë rreziku, përfshirë moshën, rrisin rrezikun e zhvillimit të arterosklerozës.

Meqenëse ka disa faktorë rreziku të ndryshueshëm për arterosklerozën, kjo nuk është domosdo një pjesë normale e plakjes.

Pllaka krijohet brenda mureve të arterieve dhe ngurtësohet dhe ngushton ato me kalimin e kohës, duke kufizuar rrjedhën e gjakut të pasur me oksigjen në organe dhe pjesë të tjera të trupit.

Sëmundjet e zemrës zhvillohen kur pllakat krijohen në arteriet koronare, duke reduktuar rrjedhjen e gjakut në muskulin e zemrës.

Me kalimin e kohës, muskuli i zemrës mund të dobësohet dhe/ose të dëmtohet, duke rezultuar në dështim të zemrës. Dëmtimi i zemrës mund të shkaktohet nga sulmet në zemër, hipertensioni afatgjatë dhe diabeti dhe përdorimi kronik i alkoolit.

Kur një person arrin një moshë të caktuar, presioni i gjakut duhet të matet më shpesh, edhe nëse ai kishte presion të ulët të gjakut gjatë viteve të reja të jetës. Kjo është e nevojshme sepse ndryshimet në arterie mund të çojnë në hipertension.

Është e mundur që një person të ndihet mirë edhe pse ka presion të lartë të gjakut, por nëse nuk trajtohet mund të çojë në goditje në tru dhe probleme me zemrën, sytë, trurin dhe veshkat. Për të rregulluar presionin e gjakut është i nevojshëm aktiviteti fizik i rregullt, rregullimi i dietës dhe reduktimi i marrjes së kripës, shpeshherë është i nevojshëm edhe mjekimi.

Exit mobile version