Ballina Jeta Shëndetësi ​Shkencëtarët krijojnë një trajtim kundër kancerit që shpresojnë se do të asgjësojë...

​Shkencëtarët krijojnë një trajtim kundër kancerit që shpresojnë se do të asgjësojë tumoret më agresive

Grimcat e ngarkuara elektrike që mashtrojnë qelizat e kancerit deri në vetëshkatërrim mund të përdoren për të trajtuar tumoret e trurit, shpresojnë ekspertët.

Shkencëtarët në Nottingham kanë zbuluar një mënyrë të re për të përdorur nanogrimcat për të nxitur vdekjen e qelizave, e njohur shkencërisht si apoptozë, në qelizat glioblastoma – një nga format më agresive të kancerit të trurit.

Grimcat ishin në gjendje të synonin në mënyrë specifike qelizat e glioblastomës, duke lënë qelizat e shëndetshme të padëmtuara.

Studiuesit besojnë se kjo është ‘terapia kuantike’ e parë, duke shfrytëzuar potencialin e mekanikës kuantike për të trajtuar kancerin.

Ata besojnë se gjetjet e tyre do të ofrojnë një trajtim të ri dhe efektiv për tumoret e trurit.

Duke shkruar në revistën Nature Nanotechnology, studiuesit nga Universiteti i Nottingham-it thanë: “Për aq sa kemi njohuri, ky është demonstrimi i parë i suksesshëm i teknologjisë së sinjalizimit kuantik elektrik-molekular në biologji”.

Dr Frankie Rawson, që udhëhoqi studimin, tha: “Ne i referohemi [nanogrimcave] si “bio-nanoantena” sepse ato konvertojnë një fushë elektrike në një ngjarje sinjalizuese biologjike, e cila më pas rregullon funksionet e qelizave siç është apoptoza – vdekja e programuar e qelizave’

Ku shtoi se: “Ekipi tregoi se qelizat e kancerit i nënshtrohen vallëzimit të ndërlikuar të elektroneve, të orkestruara nga bota magjepsëse e biologjisë kuantike.

“Me ardhjen e bio-nanoantenave, ky vizion i terapive kuantike të botës reale i afrohet realitetit.

“Duke modifikuar saktësisht tunelizimin biologjik kuantik të elektroneve, këto nanogrimca të zgjuara krijojnë një simfoni të sinjaleve elektrike që nxisin mekanizmin e vetë-shkatërrimit natyror të qelizave kancerogjene”.

Këngëtari i kërkuar Tom Parker vdiq në muajin mars pas një beteje 18-mujore me glioblastomën e fazës së katërt.

Ai tha pas diagnozës së tij se ishte ‘i tronditur’ nga opsionet e kufizuara të trajtimit për GBM dhe nevojiteshin ‘përmirësime masive’.

Kanceri, i cili diagnostikohet në rreth 2,000 njerëz në Angli dhe 12,000 amerikanë në vit, ende trajtohet në të njëjtën mënyrë si në fillim të viteve 2000.

Pacientët e diagnostikuar zakonisht i nënshtrohen një operacioni për të hequr sa më shumë tumor që të jetë e mundur.

Kjo pasohet nga rrezatimi ditor dhe kimioterapia për rreth gjashtë javë, pas së cilës ilaçet pakësohen.

Rrezatimi mund të përdoret për të shkatërruar qeliza të tjera tumorale dhe për të trajtuar ata që nuk janë mjaftueshëm mirë për kirurgji.

Kanceri është një nga tumoret më agresive të trurit dhe mund të dyfishohet në madhësi në vetëm shtatë javë.

Për krahasim, kancerit të mushkërive me rritje më të shpejtë i duhen 14 javë për t’u dyfishuar.

Exit mobile version