Ballina Jeta Shëndetësi Si dhe pse pickojnë bletët

Si dhe pse pickojnë bletët

Pickimi nga bleta në trupin i njeriut mund të jetë i bezdisshëm dhe me dhimbje. Thumbi i saj përmban proteina që ndikojnë në qelizat e lëkurës dhe në sistemin imunitar, duke shkaktuar ënjtje rreth zonës së pickimit, shkruan Mayoclinic.

Tek njerëzit alergjikë ndaj bletëve, thumbi mund të shkaktojë një reaksion serioz në sistemin imunitar.

Ato pickojnë shpeshherë me qëllime vetëmbrojtëse, por edhe sulmuese, kur prenë e kanë përpara. Bletët, kryesisht udhëheqësit e grupeve, pickojnë rrezikun në mënyrë që t’i mbrojnë familjet e tyre ose të mbrojnë mallin që kanë tubuar.

Kur pickimi i bletës është i rrezikshëm?

Nëse njeriu është alergjik dhe pickimi mund t’i shkaktojë dëme serioze në organizëm, deri në vdekje.

Nëse jeton në një zonë ku bletët janë aktive ose ka koshere bletësh aty pranë, që këtu insekte merren aktivisht me prodhimin e mjaltit.

Personat e rritur janë më të rrezikuar sesa fëmijët dhe kanë më shumë gjasa të vdesin nga anafilaksia

Exit mobile version