Ballina Jeta Shëndetësi Studimi: Plastika në produktet e përditshme mund të shkaktojë lindje të parakohshme

Studimi: Plastika në produktet e përditshme mund të shkaktojë lindje të parakohshme

Kimikatet sintetike gjenden në thelb në çdo gjë për ta bërë plastikën të zgjasë më shumë dhe të jetë më e qëndrueshme.

Ato gjenden edhe në produkte për të cilat mund të mos kemi qenë në dijeni, si sapuni, shampo apo llak flokësh.

Një studim i fundit nga studiuesit Leonardo Trasande, Morgan Nelson, Akram Alshavabkeh, Emily Barrett, Jesse Buckley dhe Dana Dabela zbuloi se ekspozimi ndaj kimikateve sintetike kontribuon në lindjen e parakohshme dhe probleme të tjera për nënat dhe foshnjat.

Kimikatet, të njohura edhe si ftalate, mund të ndikojnë në placentë gjatë shtatzënisë, sipas një studimi.

Duke përdorur të dhëna nga Instituti Kombëtar i SHBA-së për Shëndetin dhe Efektet Mjedisore në Rezultatet e Shëndetit të Fëmijëve nga viti 1998 deri në 2022, ata studiuan lidhjen e 20 metabolitëve ftalate (kimikate sintetike) me moshën gestacionale në lindje dhe gjatësinë dhe peshën e fëmijës në lindje, duke përdorur mostrat e urinës.

Të paktën 1000 pjesëmarrës kishin zbuluar ftalate në mostrat e tyre të urinës.

Lindjet e parakohshme nuk ishin problemet e vetme të shkaktuara nga kimikatet sintetike.

“Pasojat e shtatzënisë së shkurtuar dhe kufizimit të rritjes intrauterine janë serioze”, thuhet në studim.

Kimikatet sintetike janë gjetur gjithashtu se kontribuojnë në vdekshmërinë e foshnjave dhe fëmijëve, në rezultate të pafavorshme psikologjike, të sjelljes dhe edukative në moshën madhore, si dhe në sëmundjet e zemrës dhe diabetin në jetën e mëvonshme, raporton BBC.

Exit mobile version