Ballina Jeta Shëndetësi Tumoret, për familjarët e pacientëve rreziku i çrregullimeve psikiatrike është më i...

Tumoret, për familjarët e pacientëve rreziku i çrregullimeve psikiatrike është më i lartë se mesatarja

Shqetësimi psikologjik që shoqëron një diagnozë të tumorit është i konsiderueshëm. Ndonjëherë e frikshme. Dhe jo vetëm për ata që marrin diagnozën: barra emocionale e tumorit rëndon shumë edhe mbi ata që kujdesen për të prekurit nga kjo sëmundje. Burra dhe gra që papritur e gjejnë veten të detyruar të mbështesin partnerin e tyre të jetës si në një nivel praktik, pra në menaxhimin e përditshëm të sëmundjes onkologjike dhe në atë emocional.

Vuajtjet psikologjike të bashkëshortëve të pacientëve me kancer dhe rreziku i tyre për të përjetuar një çrregullim psikiatrik – shumë shpesh është i tipit depresiv ose ankthioz – u trajtua në një studim të botuar në Jama Network Open: “Qëllimi ynë – raporton Qianwei Liu, studiues. epidemiologu në Institutin Karolinska në Stokholm, dhe një nga autorët e botimit – ishte të vlerësonte barrën e përgjithshme të çrregullimeve psikiatrike në mesin e një grupi të tjerë pacientësh me kancer dhe të përshkruante ndryshimet e mundshme të kësaj barre me kalimin e kohës”.

Studimi

Studimi përfshiu 546,321 bashkëshortë të pacientëve të diagnostikuar me kancer nga viti 1986 në 2016 në Danimarkë dhe nga 1973 në 2014 në Suedi, dhe 2,731,574 burra dhe gra që jetonin me njerëz pa kancer (grupin e popullsisë së përgjithshme), të gjithë me një moshë mesatare rreth 60 vjeç. Nga analiza e të dhënave u zbulua se gjatë 8.4 viteve, 7 nga 100 bashkëshortë të pacientëve me kancer zhvilluan një çrregullim psikiatrik krahasuar me 5 në partnerët e njerëzve pa kancer.

Në 12 muajt pas diagnostikimit, rreziku i kujdestarëve për të zhvilluar çrregullime psikiatrike është 30% më i lartë se ai i gjetur në popullatën e përgjithshme dhe ishte 14% më i lartë gjatë periudhës së vëzhguar. Në rastin e parë, rreziku i rritur ka të bëjë kryesisht me depresionin dhe çrregullimet e lidhura me stresin, në të dytin edhe përdorimin e substancave. Në rast të një prognoze më të keqe, sëmundjes në fazë të avancuar ose vdekjes, fenomeni është më i theksuar. Për më tepër, në mesin e kujdestarëve me probleme psikiatrike paraekzistuese, rreziku për të përjetuar probleme të shëndetit mendor që nuk i kishin vuajtur kurrë më parë është 23% më i lartë se ai i gjetur në kampionin e kontrollit.

Zhvendosja e vëmendjes: nga pacienti te familja

Si duhet të përdoren këto të dhëna? Sipas autorëve, ato duhet të stimulojnë mjekët që të zhvendosin vëmendjen te familja dhe të mos fokusohen vetëm te pacienti. “Ky studim i sapobotuar është një punë interesante, e bërë mirë dhe që jep shumë reflektime”, komenton Massimo Di Maio, Sekretar Kombëtar i Shoqatës Italiane të Onkologjisë Mjekësore (Aiom) dhe Drejtor Onkologjik i Spitalit Mauriziano, Universiteti i Torinos “Shumë nga studimet e publikuara mbi shëndetin mendor të kujdestarëve hetojnë nivelin e depresionit duke përdorur pyetësorë ad hoc të administruar në kohën e duhur, pra një herë. Në vend të kësaj, në këtë rast autorët kryen një studim të popullsisë: ata llogaritën rrezikun në vitin e parë të sëmundje dhe gjatë ndjekjes, pra kanë shkuar të shohin se çfarë ndodh me kalimin e kohës”.

Sigurisht që nuk është hera e parë që trajtohet kjo temë. Në tetor 2022, rezultatet e një rishikimi të 35 studimeve (për gjithsej 11,396 pjesëmarrës) mbi depresionin e kujdestarëve të pacientëve me kancer u publikuan në Psiko-Onkologji. “Në atë rast, – vazhdon onkologu – u arrit në përfundimin se problemi psikiatrik ishte dukshëm më i madh te kujdestaret femra sesa te meshkujt. Këtu, megjithatë, del e kundërta: krahasuar me popullatën e përgjithshme, rreziku i depresionit është më i lartë tek meshkujt, dhe ai nuk është aspak i papërfillshëm”.

Prognoza, barra ekonomike, lodhja dhe izolimi

Shkaqet e fenomenit janë të ndryshme. Ekziston një aspekt rreptësisht psikologjik, – reflekton eksperti, – i lidhur me prognozën. Ekziston edhe një vështirësi socio-ekonomike që ndikon në gjendjen emocionale të pacientit dhe atyre që kujdesen për ta. Nëse personi që sëmuret është profesionist i lirë ose në çdo rast punëtor i pasiguruar, dëmi ekonomik është i menjëhershëm dhe rëndon mbi të gjithë familjen, bashkëshortët dhe fëmijët: kanceri mund të varfërojë. “Sigurisht që është kështu dhe ka gjithashtu shumë të ngjarë që një pjesë e barrës psikologjike që duhet të mbajë kujdestari dhe që studimi i sapo publikuar e ka nxjerrë në dritë, i atribuohet këtij fenomeni, – arsyeton eksperti, – si dhe sigurisht për angazhimin fizik dhe organizativ, i cili, veçanërisht në disa faza të sëmundjes, favorizon ndjenjën e vetmisë dhe të izolimit”.

Mbështetja psikologjike ende mungon

Sikundër edhe mjekët italianë evidentojnë, “kushdo që merret me kancerin sot është i vetëdijshëm se ka nevojë për mbështetje psikologjike edhe për kujdestarin, siç e kanë theksuar vazhdimisht Aiom dhe Fondacioni Aiom në raste të ndryshme, – përfundon onkologu. – Por ndjesia është se struktura jonë e mirëqenies dhe shoqëria është ende të dobët në lidhje me këtë nevojë: shumë kujdestarë rrezikojnë izolimin, vetminë për shkak të barrës për shkak të menaxhimit të familjes, duke e jetuar vetë gjendjen e tyre të vuajtjes psikologjike sikur të ishte pothuajse e pashmangshme, një fat. Por nuk duhet të jetë kështu, ne kemi nevojë për një rrjet mbështetës për të mbrojtur shëndetin mendor të kujdestarit, sepse është e drejtë për kujdestarin, por edhe për pacientin”.

Exit mobile version