2 foshnje siriane vdesin në kamp shkaku i bllokadës së regjimit

Të paktën 15 vetë, përfshirë dy fëmijë, kanë vdekur në kampin refugjat në Al-Rukban gjatë dy javëve të fundit, pas një shtrëngimi të rrethimit të zbatuar nga regjimi sirian në rajonin që kufizohet me Jordanin.

Kampi Al-Rukban, i cili shtrihet përgjatë zonës së çmilitarizuar midis Jordanisë dhe Sirisë, ka qenë e banuar nga rreth 75,000 refugjatë sirian që nga viti 2014, shumica prej të cilëve kanë origjinën nga Homs, Hama dhe Damasku. Kampi udhëhiqet nga një këshill civil qytetar, udhëheqës fisnor dhe grupe njerëzish humanitar.

Por që nga qershori i këtij viti, regjimi i Bashar Al-Assad ka zbatuar një rrethim mbytës në kamp, ​​duke parandaluar hyrjen e të gjitha sendeve mjekësore apo ushqimore. Javën e kaluar, grupet e opozitës siriane të mbështetura nga SHBA që veprojnë në territoret fqinje, konfirmuan se regjimi kishte forcuar më tej bllokadën duke mbyllur të gjitha rrugët që çuan në këtë zonë.

Kufiri jordanez, i cili është mbyllur që nga viti 2015, ka ndaluar gjithashtu transferimin e çdo ndihme humanitare, duke refuzuar lejet e hyrjes për njerëzit e sëmurë.

Bllokada ka pasur një ndikim të rëndë në qasjen e sirianëve në kujdesin shëndetësor. Dy foshnje tashmë kanë vdekur këtë javë për shkak të mungesës së kujdesit shëndetësor adekuat.