BE zgjat sanksionet ndaj Kinës edhe për një vit

Bashkimi Evropian zgjati sanksionet ndaj Kinës deri në dhjetor 2022 për abuzime ndaj popullit ujgur në rajonin perëndimor të Xinjuang.

Si pjesë e një pakete më të gjerë masash kundër Libisë, Rusisë dhe Koresë së Veriut, BE-ja tha në një deklaratë për shtyp se sanksionet synojnë individë dhe subjekte “përgjegjës për shkelje të rënda të të drejtave të njeriut dhe abuzime në vende të ndryshme të botës”.

BE-ja vendosi sanksione në mars 2021, masat e para të marra kundër Pekinit për shkelje të të drejtave të njeriut që nga masakra e Sheshit Tiananmen në 1989.

Kina tashmë ka reaguar kundër ligjvënësve dhe institucioneve të BE-së.

Ndërprerja e marrëdhënieve diplomatike çoi në një pauzë në prezantimin e një marrëveshjeje të madhe investimi BE-Kinë të rënë dakord në fund të vitit të kaluar.

Në qershor, Amnesty International theksoi se gati 1 milion ose më shumë ujgurë ishin dërguar në ato që qeveria kineze i përshkruan si qendra “edukimi” që nga viti 2017. /atsh